Henny van Empel-Lathouwers (70) is dol op FC Eindhoven. De Eindhovense is vaste gast in het Jan Louwers stadion. (Foto: DFP).
Henny van Empel-Lathouwers (70) is dol op FC Eindhoven. De Eindhovense is vaste gast in het Jan Louwers stadion. (Foto: DFP). (Foto: )

Henny (70) is FC Eindhoven-fan in hart en nieren

Wat voor velen vanzelfsprekend is, is voor Henny van Empel-Lathouwers iets wat ze nooit heeft mogen ervaren. Henny werd geboren met de gewrichtsafwijking (Arthrogryposis Multiplex Congenita afgekort AMC), waardoor ze letterlijk over twee linkerhanden beschikt en ook andere gewrichten in haar lichaam vertonen standsafwijkingen. (Door Dorothée Foole)

EINDHOVEN - "Ik weet niet beter, het is mijn lot en ik probeer zoveel mogelijk van het leven te genieten." En dat doet Henny (70) als fervent FC Eindhoven-fan. Haar hele huis ademt een blauwwitte sfeer uit. Iedere ruimte in haar Fokuswoning in Meerhoven wordt benut om de club te eren in combinatie met haar liefde voor muziek. Regelmatig luistert ze naar de singletjes- en lp's van haar geliefde muzikanten die eveneens een plekje in haar appartement gekregen hebben. "Maar ook met foto's van mijn geliefde Eindhovense band The Jerseys. Ik mis geen optreden van ze." Henny praat honderduit, ze is strijdlustig, maar tegelijkertijd ook erg broos. "Ik moet altijd heel voorzichtig zijn," zegt ze. "Mijn grootste angst is, dat ik kom te vallen. Ik kan een val niet breken en zou dan zomaar mijn heupen kunnen breken en dan ben ik afhankelijk van een rolstoel. Die heb ik nu ook, maar in huis loop ik, weliswaar voorzichtig."

Hoe bewonderenswaardig en vindingrijk Henny met haar beperkingen omgaat, wordt duidelijk wanneer ze vertelt dat ze de was met haar voeten opvouwt en haar computer met behulp van een staafje en haar voeten bedient. "Ik ben vaak geopereerd en ik heb ook in Het Dorp in Arnhem gewoond. Tijdens die periode heb ik Gijs mijn man leren kennen. Hij mocht als valide man niet in Het Dorp wonen. Helaas is hij in 2013 overleden. Sindsdien sta ik er alleen voor. Ik kom uit een gezin van tien kinderen, maar veel contact met mijn broers en zussen heb ik niet. Gelukkig heb ik een hele lieve vriendin, Patty. Zij helpt me met het huishouden. FC Eindhoven betekent veel voor mij. Ik ga altijd kijken en tijdens de persdag word ik als enige fan ook uitgenodigd. En, ja daar word ik gelukkig van, net als van mijn verzamelingen."

Meer berichten