Build Your Own Robot. "Als kinderen samenwerken, leren ze nog meer."
Build Your Own Robot. "Als kinderen samenwerken, leren ze nog meer." (Foto: )

Kletsmajoors: andere kijk op techniek

Stadsverpleeghuis Vonderhof en Bibliotheek Eindhoven hebben afgelopen jaar de handen ineen geslagen met het initiatief Kletsmajoors. Insteek van de maandelijkse talkshow is om ontmoetingen tussen mensen tot stand te brengen. Dit onder leiding van nieuwsgierige mensen die graag het naadje van de kous willen weten. Komende zondagmiddag ligt de focus op techniek, of beter gezegd: een andere kijk op techniek. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Een van de gasten tijdens Kletsmajoors is Teun van Roessel. Met Build Your Own Robot (BYOR) laat hij zien dat je dagelijkse materialen kunt combineren met techniek. Kinderen gaan aan de slag om zelf een robot te bouwen met kartonnen dozen, plastic flessen, printplaatjes, en motortjes. Techniek is een kwestie van toepassingen en mogelijkheden, zo blijkt.

Kinderen leren over technologie, creativiteit en recycling, zo is de insteek. Met de BYOR-kit kunnen kinderen een eigen knutselwerk upgraden tot interactieve robot, apparaat of kunstobject. De elektronische onderdelen van de kit kunnen makkelijk op elkaar worden aangesloten en reageren dan direct. Ze zijn ontworpen om met splitpennen of schroeven te worden vastgezet op karton, hout of plastic. De onderdelen kunnen steeds weer losgemaakt worden en zo telkens opnieuw gebruikt te worden voor andere creaties. "Spelenderwijs leren, noem het knutselen 2.0. Want als je weet hoe technologie werkt, kun je er verantwoordelijker mee omgaan", zegt Van Roessel. "Als kinderen samenwerken, leren ze nog meer." BYOR wordt sinds een tijd ook gebruikt in het onderwijs. "Kinderen zijn uitermate creatief in het bedenken van toepassingen, dat willen we stimuleren."

Kletsmajoors kent een goedgevuld programma. Ward Rennen, directeur Eindhoven Museum vertelt over verleden, heden en toekomst van ons vervoer. Mies Loogman laat het publiek kennis maken met de innovaties die Eindhoven rijk is, en Jelle Mastenbroek en Daniel de Bruin stelt het publiek voor lastige keuzes. Ook is er aandacht voor een serie alternatieve voertuigen, gemaakt door Lucas Maassen. Deze installaties zijn te zien en te ervaren op de Feel Good Market op 19 mei.en tijdens de festivalweek op Strijp-S.

Verrassend
Dropstuff verbindt volkscultuur, erfgoed, kunst en technologie met elkaar. Op een kleine botsautobaan, zoals we die kennen van de kermis, neemt een computer het heft in handen met dansende botsauto's als gevolg. Dit 'Bumper Ballet' gaat over de sociale betekenis van autonome technologie en geeft een verrassende kijk op het thema.

Kletsmajoors wordt gehouden op zondag 19 mei van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Eindhoven, de Witte Dame, Emmasingel 22. De toegang is gratis. Meer info en aanmelden:

www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

Meer berichten