Joop Soree (l) en Theo Nabuurs in het Klokgebouw, waar het feest op 23 november losbarst. (Foto: Bert Jansen).
Joop Soree (l) en Theo Nabuurs in het Klokgebouw, waar het feest op 23 november losbarst. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

Charly Lownoise & Mental Theo vieren verjaardag in Klokgebouw: 'Ik wil sterven op dat podium'

Het is een enig duo: Charly Lownoise en Mental Theo. Het onmiskenbare tweetal, de happy hardcorescène uit de jaren negentig in een notendop. De koek is echter nog lang niet op. In november vieren de heren hun 25ste verjaardag in het Klokgebouw.

EINDHOVEN - Daar staan we dan. In een lege, stille en donkere zaal in het Klokgebouw. Het heeft een wat treurig aanzicht, deze maandagmiddag op Strijp-S. De 54-jarige Mental Theo (echte naam: Theo Nabuurs) en Joop Soree trekken zich daar niets van aan. Hier wordt 23 november namelijk uitgepakt met een zilver jubileum. De voormalig fabriekshal zal met 4500 springende mensen op zijn grondvesten trillen.

Festival- en concertorganisator Soree is er medeverantwoordelijk voor dat het vermakelijke tweetal op het eind van dit jaar naar Eindhoven afreist. De 39-jarige Tilburger, geboren en getogen in Eindhoven, is een oude bekende van Nabuurs. De twee ontmoetten elkaar een kleine twintig jaar geleden, toen Nabuurs in het vliegtuig naar Spanje stapte voor zijn TMF-programma Mental Theo on the Road.

Maar hij was niet de enige persoon op die vlucht naar Mallorca. De tegenwoordig in Heesch woonachtige dj herinnert zich de ontmoeting met Soree als de dag van gisteren. "Behalve de cameraman, zou een vriend van mij meegaan. Hij kende weer iemand, Joop dus, en ik kon nog wel wat hulp gebruiken. Het is een grote vent ook, hè."

Anekdotes
De trip leverde een goede vriendschap op. Minuut na minuut verstrijkt als Soree en Nabuurs beurtelings anekdote na anekdote oplepelen. Soree: "Die zes weken waren krankzinnig. Overal waar Theo opdook, kwamen er bosjes met mensen op hem af. Je moest de mensen echt van hem afslaan. Het was een gekkenhuis, maar wel een leuk gekkenhuis." Nabuurs: "Toen had je nog geen mobieltjes en social media, hè. Onze cameraman had een bakbeest van een toestel bij, dat trok sowieso aandacht. En de feestvierende jeugd herkende mij van TMF en het dj'en. Nou, dat was een feest hoor", klinkt het wat twijfelachtig.

Kritische lul
Na die trip verwaterde het contact tussen de twee, totdat ze elkaar enkele jaren geleden weer tegen het lijf liepen. Ze waren direct on speaking terms. Soree: "Ik organiseer de laatste jaren steeds meer in het Klokgebouw. Zodoende kwam een concert in de reeks van Lownoise en Theo's jubileum ter sprake." En zo geschiedde. Maar waarom gaan de twee naar de relatief kleine locatie op Strijp-S, terwijl ze in februari nog twee keer de Ziggodome uitverkochten (lees: 30.000 bezoekers ontvingen)? "De locatie is zó belangrijk. Eigenlijk is alles 'eromheen' belangrijk. Het geluid, licht, het podium. Maar ook andere faciliteiten, zoals het eten, drinken en sanitair, moet je niet onderschatten. Geloof me, ik ben op dat vlak een kritische lul, want ik heb veel gezien en meegemaakt. Maar ik kan er blind vanuit gaan dat dat hier wel snor zit."

Circus
"Onlangs draaide ik in een club, ging de mixer kapot. Nou, toen begon het gezeik. Een andere mixer 'was onderweg', maar dat duurde en duurde maar. Dan sta je daar. Dat wil je niet. Met Joop en Jan (Buys, programmamanager van het Klokgebouw, red.) weet ik op voorhand dat ik dergelijk gedoe niet krijg." Nu is het geluid uiteraard niet onbelangrijk bij een muziekconcert. Wat kunnen de gasten verwachten? Nabuurs: "Charly en ik gaan uitpakken met platte, commerciële happy hardcoreplaten uit de jaren negentig. Geen remixes, gewoon de originele nummers. Plus het circus eromheen natuurlijk."

Voor dat circus zorgt Soree wel. Hij – medeoprichter van onder andere Paaspop Events – weet niet beter. Helldorado, Speedfest, We Are Electric: het is maar een kleine greep uit de vele festivals die Soree mee opzette in het Klokgebouw. Met Buys werkt Soree dan ook al jaren lang samen. Dat beaamt Buys, die voor het gemak ook aanschuift. "Ik verkoop elke week een 'nee'. Je gelooft niet wat voor aanvragen we hier ontvangen", vertelt hij. De eenheidsworsten voorkomen. Het imago in stand houden. Nabuurs springt bij: "Als zich hier drie slechte feesten afspelen, gaat dat snel rond. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht."

Sterven
Mental heeft er inmiddels ruime ervaring mee, na duizenden optredens in verschillende clubs en concertzalen. Hij, die tegenwoordig ook actief is als ondernemer voor boekingsbureau Your Agency, waar artiesten als Lil' Kleine en Coen & Sander onder vallen, weet dus waar hij over praat. Net als Soree en Buys. Het duurt nog even, maar de heren zijn er klaar voor. Vijftiger Nabuurs, die jaarlijks nog zeker 180 keer optreedt, is de komende tijd sowieso nog niet achter de draaitafels weg te slaan. "Dit werk is verslavend. Ik vind het hartstikke leuk om te doen, mensen te plezieren. Lekker een feestje bouwen, man. Ik wil op het podium sterven."

De ticketverkoop is dinsdag reeds gestart.

http://www.25years.nl

Meer berichten