Stadsakkers houdt op 15 en 16 juni een open dag. Meer info op: www.stadsakkerseindhoven.nl. (Foto: DFP).
Stadsakkers houdt op 15 en 16 juni een open dag. Meer info op: www.stadsakkerseindhoven.nl. (Foto: DFP). (Foto: )

'Verse groente voor de voedselbank'

Hennie Kuijken (67) liep als tiener al letterlijk in de kijker. Met zijn lengte van 1.97m was het moeilijk om hem over het hoofd te zien. Zijn organisatietalent toonde hij als leerling van het gymnasium Augustinianum, waar hij bestuurslid was in de leerlingenraad. Hennie, een man die ook na zijn 60ste zijn betrokkenheid met de samenleving niet verloochent. (Geschreven door Dorothée Foole)

EINDHOVEN - En dat sociale hart uit hij met name door zijn betrokkenheid als voorzitter van de Stichting Stadsakkers Eindhoven. "Een initiatief van Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl," vertelt Hennie. "Dré vroeg zich af waarom het braakliggende terrein, waar eens de Tivolikerk stond, niet gebruikt zou kunnen worden voor het verbouwen van groente voor de voedselbank. Deze kampen namelijk met een tekort aan verse groente voor de ruim 1400 monden die door hen gevoed worden.

Hij nodigde mij onder andere uit om erover te praten." Het resultaat was dat Hennie het voorzitterschap aanvaardde en na twee jaar experimenteren aan de Heezerweg, heeft de stichting nu via de gemeente de beschikking over een hectare in Blixembosch en via Stichting Trudo een halve hectare plus glazen kas op het landgoed Eikenburg. "We zijn geheel afhankelijk van giften. Gelukkig hebben we nu de nodige machines om het land te bewerken en zowel een vaste schare als een aantal incidentele vrijwilligers om te tuinieren. Sinds juli 2018 helpen ook cliënten van Lunet Zorg met het verbouwen op onze akkers. Geheel biologisch: op onze groente komt geen druppel gif."

Naast zijn bemoeienis met de Stadsakkers is Hennie tien jaar voorzitter geweest van Basketbal Club Eindhoven, het latere PSV Almonte. Ook zakelijk is Hennie actief. "Via het basketbal kwam ik in aanraking met Wit-Rusland. In 2006 werd ik er officieel benoemd tot consul. Vanaf die tijd bemiddel ik in handelscontacten voor mensen uit Wit-Rusland die in Nederland of in Europa handelsbetrekkingen willen aangaan, alsmede voor Nederlandse mkb bedrijven die dit in Wit-Rusland willen doen. Ik ben overigens nog te actief om met pensioen te gaan", besluit hij.

Meer berichten