The Vin, de zeewaardige roeiboot die tijdens 14 weekenden 1400 kilometer aflegt. (Foto: KiKaRow).
The Vin, de zeewaardige roeiboot die tijdens 14 weekenden 1400 kilometer aflegt. (Foto: KiKaRow). (Foto: )

Roeiboten Beatrix en Thêta komen in beweging voor KiKa

Kinderkanker de wereld uitroeien is het motto van KiKaRow, een sportieve sponsoractie van Nederlandse roeiverenigingen om geld in te zamelen voor Kinderen Kankervrij (KiKa). Ook de Eindhovense roeiverenigingen Beatrix en Thêta doen mee. In het weekend van 11 en 12 mei komen hun roeiboten in beweging op het Eindhovensch kanaal. (door Martina Roovers)

EINDHOVEN - Roeiend Nederland komt dit voorjaar in beweging om een half miljoen euro bijeen te brengen voor KiKa. Tijdens veertien weekenden wordt er door The Vin 1.400 kilometer afgelegd. In deze zeewaardige roeiboot zitten overlevers van kinderkanker (survivors) naast ervaren roeiers. The Vin vaart tijdens het rondje Nederland in het gezelschap van de reddingsboot Tjerck Hiddes. Op de route worden zo'n 65 roeiverenigingen aangedaan. Komend weekend is Eindhoven aan de beurt. Na de start op 13 april in Uithoorn is Eindhoven de elfde stop voor de finish op 14 juli in Utrecht.

Wanda Kruijt laat bij de thuishaven van Beatrix zien hoe veel geld de vereniging al heeft opgehaald. Ze houdt de stand bij in een zelf geknutselde eurometer. "Ons streefbedrag, tussen de tien- en vijftienduizend euro, hebben we inmiddels binnen." Daarnaast hoopt de voorzitter van de KikaRow-werkgroep ERV Beatrix dat de kade voor het clubhuis aan de Kanaaldijk-Noord 61 zaterdagmiddag vol staat met mensen. Beatrix en Thêta hebben een warm onthaal voorbereid. Met zo'n vijftien roeiboten halen zij The Vin op bij Helmond om vervolgens gezamenlijk naar Eindhoven te roeien. "Omstreeks half zes verwelkomen we het gezelschap bij Beatrix." Bovendien brengt het Stratums muziekkorps St. Cecilia een serenade. "Ook wij willen graag een bijdrage leveren aan zo'n belangrijke actie als KikaRow en de roeiers die dag over de eindstreep trekken. Dat doen we met onze muzikale ondersteuning als hart onder de riem", aldus het harmonieorkest.

Roeien versus fietsen
Survivors in The Vin zijn opgeleid door de verschillende verenigingen. Ook Beatrix leerde twee jonge mannen de kneepjes van het roeien. "Dat zijn Nick en Willem. Zij varen met ons mee." Wie niet kan roeien, maar The Vin tóch wil volgen, kan dat doen op de fiets. "Aan het einde van het het kanaal staat paaltje 0, bij de sluis. Ook een aantal roeiers wacht daar op The Vin om gezamenlijk naar paaltje 120 (bij Beatrix) te roeien. Fietsers kunnen ons volgen op de kade." Op zondag organiseert de roeivereniging een fietstocht als inzamelactie voor KiKaRow. De roeiers varen die dag naar Roermond. Zij vertrekken al vroeg richting Limburg. Fietsers starten vanaf 10.00 uur bij Beatrix. Onderweg ontmoeten fietsers en roeiers elkaar in Nederweert.

Meer berichten