De aanleiding van Dekkers' zoekactie is zijn onbezoldigde medewerking aan de uitgave van '150 jaar leven in Eindhoven'. (Foto: DFP).
De aanleiding van Dekkers' zoekactie is zijn onbezoldigde medewerking aan de uitgave van '150 jaar leven in Eindhoven'. (Foto: DFP). (Foto: )

Dekkers spit oorlogsdocumentatie door

Al op 15-jarige leeftijd presteerde Frans Dekkers het om met een berichtje over zijn oorlogsverzameling in het Eindhovens Dagblad te staan. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog boeide hem mateloos. Die verzameling heeft zich in de loop der tijd uitgebreid waaronder ook veel authentieke oorlogsdocumentatie. Dekkers (71) heeft het onlangs weer eens doorgespit en wist een opmerkelijk feit bloot te leggen. (gescheven door Dorothée Foole)

EINDHOVEN - Dekkers: "In de vooroorlogse jaren woonden er veel Rijksduitsers in Eindhoven van wie een groot aantal bij Philips werkzaam was. Toen Hitler aan de macht kwam, werd in 1933 in Eindhoven door Duitse nazi-aanhangers een afdeling van de NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij) opgericht. Hun hoofdkwartier vestigde zich in café Rheingold aan de Aalsterweg. Het pand bestaat nog steeds, maar het café is er niet meer. De 'bruinhemden' oefenden een waar schrikbewind uit onder de Duitsers die niets van Hitler en zijn gedachtegoed wilden weten."

"Zij hadden zelfs een eigen rechtbank in Eindhoven waar Duitsers die anti-Hitler waren, werden berecht. Soms kwamen die er met een milde straf van af. Denk dan aan een alcoholverbod van drie maanden. Al werden ze vaak ook zwaar mishandeld. De Eindhovense hoofdcommissaris van politie Brinkman had deze activiteiten lange tijd gedoogd, maar toen de nazi's landgenoten wilden liquideren, greep hij in. Nazileider Herr Wolters werd kort daarna ons land uitgewezen. De nazibeweging bleef echter actief en hield vooral marsen met hakenkruisvlaggen door onze stad. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 ons land binnenvielen waren de Eindhovenaren dus al enige tijd vertrouwd met marcherende nazi's."

Voor de geschiedschrijving van Eindhoven is dit een opmerkelijk feit. De aanleiding van Dekkers' zoekactie is zijn onbezoldigde medewerking aan de uitgave van '150 jaar leven in Eindhoven', een tijdschriftenreeks van 15 afleveringen. De 13e uitgave staat in het teken van overleven in oorlogstijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is meer, zoals uniek fotomateriaal uit 1940 waarop directeur Frits Philips te zien is tijdens een rondleiding in zijn bedrijf in gezelschap van Arthur Seyss Inquart. Ook de arbeiderswoningen in het Philipsdorp werden bezocht. Namens nazi-Duitsland was Seyss Inquart tijdens de Tweede Wereldoorlog Rijkscommissaris van Nederland.

In 1946 werd hij in Nürnberg voor zijn oorlogsmisdaden ter dood veroordeeld. Gedurende zijn journalistieke activiteiten, onder meer voor HP de Tijd en de Nieuwe Revue, interviewde Dekkers veel politieke kopstukken. Nog steeds onderhoudt hij een hecht contact met een aantal van hen, onder meer met oud-premier Dries van Agt en Wim van Elk. "We zien elkaar een paar keer per jaar. In de nieuwe uitgave van '150 jaar leven in Eindhoven' staat ook een citaat over de V-1 die Dries als 16-jarige zag overvliegen. Het eerste exemplaar van de dertiende uitgave wordt aan Van Agt aangeboden. Hij vertelt dan ook over zijn ervaringen tijdens de bezettingstijd."

Presentatie Van Piere
Oud-premier Dries van Agt neemt vrijdag 10 mei het eerste magazine 'Overleven in oorlogstijd. De Tweede Wereldoorlog' in ontvangst. Dat gebeurt om 14.00 uur in het EHV Café van boekhandel Van Piere, te vinden op Nieuwe Emmasingel 48 in Eindhoven. Dit magazine is samengesteld door de Eindhovense journalist Frans Dekkers. Voordat hij het eerste exemplaar aan Van Agt overhandigt, houdt Dekkers nog een korte inleiding. De oud-inwoner van Geldrop heeft te kennen gegeven ook nog enkele herinneringen aan de oorlogstijd te zullen ophalen. Het magazine is het dertiende deel van een reeks over 150 jaar leven in Eindhoven. Aanmelden voor de presentatie: stuur een mail naar info@vanpiere.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden