Presentatie 'Veren komen niet uit de hemel vallen' van Boris Kanen. Zondag 12 mei, 14.30 uur Het Rozenknopje, Hoogstraat, Eindhoven.
Presentatie 'Veren komen niet uit de hemel vallen' van Boris Kanen. Zondag 12 mei, 14.30 uur Het Rozenknopje, Hoogstraat, Eindhoven. (Foto: )

Bijzondere dichtbundel van Boris Kanen

Oud-Veldhovenaar Boris Kanen presenteert zondag 12 mei om 14.30 uur zijn nieuwe dichtbundel 'Veren komen niet uit de hemel vallen' in Het Rozenknopje in Eindhoven.

EINDHOVEN – Hij heeft een jongensachtige uitstraling, is enthousiast en is geenszins ijdel. Oud-Veldhovenaar Boris Kanen (45) is allesbehalve een gemiddelde dichter. Maar laat poëzie nou wel zijn tweede tak van sport zijn. In het dagelijks leven is Kanen internist in een ziekenhuis in de Amsterdamse regio. Al zolang hij zich kan herinneren dicht bij. "Het begon in mijn tienerjaren", vertelt hij. "Het is voor mij een manier om mijn gevoelens en gedachten in woorden te vangen."

Hoewel geboren in Nijmegen, groeide Boris op in Veldhoven. Hij ging naar het Van Maerlantlyceum in Eindhoven en voltooide daar het atheneum. Hij volgde de studie medicijnen in Amsterdam en hield nauw contact met het Brabantse land. In de loop der jaren schreef Kanen vele tientallen gedichten. Maar verder dan zijn notitieblokje kwam de poëzie niet. Totdat zijn vader Lau hem stimuleerde te gaan publiceren. Dat deed Kanen. Aanvankelijk alleen op internet onder het pseudoniem Neo Vetus.

Speciaal
Later kreeg hij de mogelijkheid om te publiceren in bloemlezingen van de Waalrese uitgeverij Heimdall. Voor elk mogelijk onderwerp schreef hij speciale poëzie. Totdat de uitgever – die gecharmeerd bleek van zijn werk – hem aanbood een eigen bundel uit te brengen. Hij aarzelde even. "Een witte jas kan veilig zijn", zegt hij. "Een pseudoniem of een specifiek imago, ego of rol voelt lekker veilig. Maar jezelf zijn in een gedicht voelt, zoals Leo Vroman ooit accuraat verwoordde, als naaktlopen met je ziel." Hij besloot de stap toch te zetten, zich kwetsbaar op te stellen. De eerste bundel verscheen vorig jaar: Klanken als de stilte valt. De uitgave bevat een deel van de gedichten die hij de afgelopen jaren schreef. Zijn – voor een man – erg empathische poëzie bleek een doorslaand succes. De zielenroerselen van de oud-Veldhovenaar gingen 250 keer over de toonbank. Dat is veel voor een debuterende dichter.

Empathische pen
Zijn uitgever, journalist Hub Dohmen, steekt zijn enthousiasme over het werk van de oud-Veldhovenaar ook niet onder stoelen of banken. Op de cover van de bundel schrijft hij onder meer: 'Boris Kanen heeft een sterk empathische pen en schept beelden waarvan andere auteurs alleen maar kunnen dromen'. Tijdens de presentatie wordt Boris Kanen geïnterviewd door Ruud Broekhuizen, (KRO-NCRV) journalist en oud-stadsdichter van Gouda. Tegelijkertijd wordt ook een nieuwe bloemlezing over Europa gepresenteerd: Het Zout van Europa. Kanen heeft daarvoor vanzelfsprekend ook een gedicht ingezonden.

Rozenknopje
Presentatie 'Veren komen niet uit de hemel vallen' van Boris Kanen. Zondag 12 mei, 14.30 uur Het Rozenknopje, Hoogstraat, Eindhoven. De entree is vrij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden