Foto:

De toekomst van Afrika

Afrika en Europa hebben traditioneel nauwe banden, die gedeeltelijk uit de koloniale periode dateren. Daarnaast zijn er nieuwe spelers actief geworden op het continent. Daarbij moeten vooral China en de Verenigde Staten worden genoemd. Voor de bevolking heeft dat niet geleid tot grote verbeteringen. In veel landen is om uiteenlopende oorzaken sprake van een haperende economie en de daarbij behorende armoede en stagnatie.

EINDHOVEN - Dit laatste gaat ook ons aan. Duizenden veelal jonge Afrikanen zoeken hun geluk in Europa. Door de opkomst van anti-immigratie partijen leidt dit tot de nodige politieke spanningen. Wat mag het Afrikaanse continent verwachten van de toekomst? Welke kansen en uitdagingen zijn er? Veel hangt af van de internationale economische en ecologische ontwikkelingen, daarnaast is er nog de demografische kwestie. De grote uitdaging zal zijn of de Afrikaanse instellingen erin zullen slagen met deze (min of meer voorspelbare) ontwikkelingen aan de slag te gaan.

Bij het Academisch Genootschap vertelt Tom de Herdt op donderdag 9 mei alles over 'Afrika in de wereld'. De hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Universiteit in Antwerpen trapt om 20.00 uur af.

Aanmelden kan tot en met 9 mei 17.00 uur. Kaartjes zijn hier verkrijgbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden