'Echt' geluk heeft volgens de 66-jarige Anton van Asten niets met geld te maken. (Foto: DFP).
'Echt' geluk heeft volgens de 66-jarige Anton van Asten niets met geld te maken. (Foto: DFP). (Foto: )

Anton (66): 'God hielp me op weg'

Anton van Asten (66) weet waarover hij het heeft. Als kind moest hij ervaren hoe vernederend het kan zijn, wanneer je in een arm gezin geboren wordt. Nu helpt hij als Maatje040 mensen die het niet zo fortuinlijk hebben. 'Echt' geluk heeft volgens hem niets met geld te maken.

EINDHOVEN - Anton vertelt dat hij als jongste in een gezin van zes kinderen samen met zijn moeder naar de bakker ging. "Terwijl andere klanten betaalden met geld uit hun portemonnee, overhandigde mijn moeder voor iedereen zichtbaar een bon. Ik heb dat best wel als vernederend ervaren. Zoals ook de opmerking van een klasgenoot toen ik trots vermeldde dat ik een nieuwe trui aanhad en hij antwoordde dat die trui door zijn moeder aan de pastoor was gegeven." In tegenstelling tot zijn broers en zussen kon Anton als Benjamin van het gezin de LTS afmaken en als metaalbewerker aan de slag. "Als 16-jarige startte ik mijn loopbaan bij Philips. Vervolgens werkte ik als verkoper in verschillende winkels, als ponser bij Janse Lichtreclame en uiteindelijk kwam ik als machinesteller bij DAF terecht."

De crisis bij DAF en een burn-out brachten Anton in de ziektewet. Zijn geloof in God en zijn vrijwilligerswerk bij de Pinkstergemeente betekenden veel voor hem. "Ik kreeg de kans om weer parttime bij DAF aan de slag te gaan, ditmaal als archiefmedewerker op de crediteurenafdeling. Maar God hield me voor: 'Wie niet werken wil, zal niet eten.' Dat is de reden dat ik mijn parttime werk tot mijn pensionering in juni 2018 omzette in een fulltime baan." Zijn vrijwilligerswerk voor de Pinkstergemeente hield hij echter aan en na zijn pensionering breidde hij het vrijwilligerswerk in 2011 uit via de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven.

Maatje040
"Als Maatje040 help ik mensen met financiële problemen, maar ook persoonlijke problemen, zoals huisvesting. En ik help ex-gedetineerden hun leven weer op de rails te krijgen. Via de kerk zet ik me in voor de kerkgemeenschap en de stichting New Life Foundation waarbij we ons inzetten voor gehandicapte ouderenzorg in Albanië."

www.newlifefoundation.me

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden