De nadruk ligt tijdens de workshops op veel doen, voelen en ontdekken.
De nadruk ligt tijdens de workshops op veel doen, voelen en ontdekken. (Foto: )

Met bieb Eindhoven de natuur in: voelen, ruiken en proeven

De bibliotheek biedt een schat aan informatie. Geen onderwerp of er is wel een boek over geschreven of informatie over te vinden. Maar sommige dingen moet je echt zelf beleven. Door te voelen, proeven, ruiken of te ondergaan. Bibliotheek Eindhoven start vrijdag 3 mei met GroenKids, een reeks workshops waarbij kinderen tussen 6 en 9 jaar samen met hun (groot)ouders erop uit trekken, de natuur in. (Geschreven door Rob Weekers)

EINDHOVEN - De nadruk ligt tijdens de workshops op veel doen, voelen en ontdekken. En dat is volgens Femke Sue van Bragt van de bibliotheek een prima manier om in de praktijk kennis op te doen. "De deelnemers leren ter plekke, maar nemen ook kennis mee naar huis. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon leuk om buiten te zijn, of lekker mee te helpen bij de boer, en om te zien hoe bijvoorbeeld kaas wordt gemaakt."

De locaties zijn te vinden in en om Eindhoven. "Een bewuste keuze", zegt Van Bragt. "Kinderen en hun ouders leren zo ervaren dat natuur niet iets is dat ver weg is, maar juist heel dichtbij is. Zeker als je er met andere ogen naar gaat kijken." De eerste versie van GroenKids vond afgelopen jaar plaats, en dat viel in de smaak. "Reden genoeg om er een vervolg aan te geven", zegt Van Bragt. Normaliter zou je verwachten dat de bibliotheek er alles aan doet om mensen over de vloer te krijgen, waarom er dan juist naar buiten gaan? Femke Sue van Bragt: "Om zelf te ervaren, zelf te doen. En heb je eenmaal iets gevonden dat je interesse heeft, dan kun je daar natuurlijk heel meer over vinden in de bieb. Bijvoorbeeld hoe je zelf plantjes kunt gaan kweken."

Elke maand is er een workshop met een ander thema. Zo leren deelnemers alles over kikkers bij de Paddenpoel, plukken en koken ze onkruid bij Het Huis van Waalre en planten ze bomen bij De Grote Beek. Ook heeft het project een maatschappelijke insteek, en komen onderwerpen als klimaatverandering en het probleem van plastic soep in de oceanen aan de orde. "De workshops zijn niet alleen leuk en leerzaam voor kinderen, maar ook ouders beleven er veel plezier aan", weet Van Bragt. Ouders en kinderen gaan voelen, ruiken, proeven en maken in de natuur. De workshops hebben een duidelijk educatief karakter. Zo is de insteek om handvatten te bieden om thuis zelf aan de slag te gaan of verder te onderzoeken.

Komende vrijdag is het thema Lente bij de boer! Bij de Genneper Hoeve gaan de deelnemers ervaren wat er bij komt kijken om een boerenbedrijf te runnen. De boer heeft het nu druk met de jonge diertjes en plantjes. Maar wat doet hij nou precies op zijn werkdag in de lente? Boer Paul legt het tijdens zijn rondleiding haarfijn uit. Andere thema's en onderwerpen zijn een bezoek aan de Paddenpoel aan de Zeggenweg en de Philips Fruittuin aan de Oirschotsedijk.

Informatie en aanmelden: www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

Meer berichten