Na de middelbare school stond Patricia voor de keuze: verder met sport of in de zorg werken: "Mijn moeder zei: 'de zorg is echt iets voor jou'. En ze kreeg gelijk. (Foto: Freekje Groenemans).
Na de middelbare school stond Patricia voor de keuze: verder met sport of in de zorg werken: "Mijn moeder zei: 'de zorg is echt iets voor jou'. En ze kreeg gelijk. (Foto: Freekje Groenemans). (FreekjeGroenemans-Fotografie)

Patricia's energie werkt aanstekelijk

Patricia Gramsma is Verzorgende IG bij Archipel Thuis. Als je haar ziet word je blij, als je haar spreekt word je enthousiast. Haar energie is aanstekelijk. Haar ogen twinkelen als ze over haar werk praat. Het is een collega die je graag in je team wilt hebben en een verzorgende waarvoor je thuis met plezier de deur opendoet. Patricia: "Ik heb een keimooi beroep waarin ik mezelf kan zijn. Ik ben nooit chagrijnig. Waarom zou ik? Ik ga elke ochtend met plezier naar mijn werk."

EINDHOVEN - Na de middelbare school stond Patricia voor de keuze: verder met sport of in de zorg werken: "Mijn moeder zei: 'de zorg is echt iets voor jou'. En ze kreeg gelijk. Ik ben begonnen als Helpende Plus bij een andere organisatie. Maar de strenge hiërarchie die daar heerste vond ik niet fijn. Ik werd gekleineerd en ze hebben me echt wel op mijn ziel getrapt. Bij Archipel Thuis kwam ik daarentegen in een warm bad terecht. Het rugzakje dat ik toen had, heb ik langzaam af kunnen doen. Daar ben ik Archipel nog steeds dankbaar voor."

Patricia kreeg in 2015 een vast contract bij Archipel Thuis en twee jaar later rondde ze de opleiding Verzorgende IG af. Archipel College verzorgt deze opleiding in samenwerking met het Summa College. Patricia: "Werken en leren is best pittig want je moet wel de discipline hebben om naast je werk te studeren. De theorie vond ik niet zo moeilijk maar je maakt wel een enorme persoonlijke ontwikkeling door. Je leert om voor jezelf op te komen. Het heeft me zeker gevormd tot de persoon die ik nu ben. En wie weet: misschien volg ik hierna de opleiding tot verpleegkundige. Maar nu even niet. Ik ben niet zo'n type voor de schoolbanken. Het is beter om mijn ambities in fases te vervullen. De reden waarom ik voor thuiszorg heb gekozen is omdat ik het fijn vind om mensen in hun eigen omgeving te ontmoeten. Dan krijg je er eigenlijk een beetje familie bij. Zonder dat het echt familie is. Bij de buitenwacht heerst nog steeds het idee dat je nauwelijks tijd hebt voor cliënten."

Extra tijd
"Dat klopt niet want er wordt een inschatting gemaakt hoeveel tijd er nodig is voor bepaalde handelingen. Daar wordt altijd nog extra tijd aan toegevoegd. Verder is het werk heel afwisselend. Het varieert van wond-, stoma- en diabeteszorg tot hulp bij het aankleden. Ik was mensen, ik praat en luister met aandacht naar hun wensen."

"De waardering die ik van mensen krijg, is een terugkerend thema in mijn werk. Een tijd geleden overleed een man die we heel intensief hadden verzorgd. De dag voordat hij stierf, zat ik aan zijn bed. Deze man huilde nooit maar toen wel. Hij pakte mijn hand en zei: 'Ik kan niet meer. Ik wil je bedanken voor de zorg die je mij hebt gegeven. Je bent een topper'. Het was een heel mooi, intiem moment."

https://www.archipelzorggroep.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden