Jongeren van 14 tot en met 30 jaar kunnen gratis meedoen aan Project Sparkel. Aanmelden kan vóór 7 mei via www.projectsparkel.nl.
Jongeren van 14 tot en met 30 jaar kunnen gratis meedoen aan Project Sparkel. Aanmelden kan vóór 7 mei via www.projectsparkel.nl. (Foto: )

Verwerk bevindingen over het leven tot film of tijdschrift

Vier culturele organisaties slaan de handen ineen om jongeren in contact brengen met patiënten. De jongeren verwerken hun bevindingen over het leven als (jonge) patiënt tot een film, magazine, toneelstuk of nieuwe technologie. Het resultaat zijn uitingen door èn voor jongeren die patiëntenverenigingen kunnen inzetten om andere jongeren te bereiken.

EINDHOVEN - De cursus biedt een gratis kans om aan de slag te gaan met film, theater, tekst, beeld of technologie. BookBase publishing maakt met een groep een magazine, de groep van theatermaker John van der Sanden maakt een toneelstuk, de groep van filmmaker Frans Mouws maakt een documentaire en Studio Krom gaat met de jongeren op zoek naar een vernieuwende toepassing van technologie. Onder de naam Project Sparkel werken jongeren samen aan èèn van de vier middelen. Al onderzoekend leren ze over het leven als patiënt.

Waar loop je tegenaan? Wat is zwaar, wat kun je niet meer zien of horen? Hun bevindingen verwerken ze in het project.

Magazine
Aspirant schrijvers en illustratoren maken samen een magazine. De jongeren leren over interviewtechnieken, schrijftechniek, tekentechniek en het productieproces van een magazine. Sandra Bosch van BookBase publishing: "De jongeren werken aan een verhaal en een mooi magazine, dat ondertussen hun inlevingsvermogen en wereldbeeld vergroot."

Toneelstuk
Jongeren schrijven samen een toneelstuk op basis van hun bevindingen bij de patiëntenverenigingen. "Niet zielig, wel raak, met humor rechtstreeks naar het gevoel", stelt Van der Sanden. Podium- en presentatietechniek wordt uitgebreid behandeld, maar ook keuzes over licht, geluid en decor komen aan bod.

Documentaire
"We willen jongeren zelf de mogelijkheid bieden om reuma en anderen ziekten op een voor jongeren begrijpelijke wijze uit te leggen," aldus Frans Mouws van Mouws, directeur van filmfestival DOCfeed. Jongeren leren over filmtechniek, storytelling en montage.

Nieuwe techniek
Studio Krom combineert creatief denken met technologische kennis. Hoe kan technologie ingezet worden voor de uitdagingen met betrekking tot de zorg? Jongeren ondergaan een creatief proces om hun eigen leeftijdsgroep aan te spreken en in beweging te brengen.

Meer berichten