Anneke Boogaard en haar wereldmuziekkoor Kuzobond. (Foto: Martina Roovers)
Anneke Boogaard en haar wereldmuziekkoor Kuzobond. (Foto: Martina Roovers) (Foto: )

Herrie maken in het muziekparadijs

Midden in de Stratumse Irisbuurt heeft Anneke Boogaard de afgelopen jaren een heus muziekparadijs opgebouwd. In de voormalige stalling van SRV-wagens wordt met regelmaat een diversiteit aan geluid geproduceerd. Vooral wereldmuziek en trommeldeunen wisselen elkaar af. Bovendien toert de bevlogen percussie- en zangdocent als Mevrouw Beukenoot door het land om workshops te verzorgen. Wie wil kennismaken, loopt een keertje binnen. (geschreven door Martina Roovers)

EINDHOVEN Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan. Anders gezegd: niemand is volmaakt. Speciaal voor iedereen die niet kan zingen én voor degenen die dat wel kunnen, is er een plekje in het wereldmuziekkoor Kuzobond. "We hebben allemaal wel een vlekje. De een heeft het syndroom van Stendhal, een ander is kreupel of slechtziend", verduidelijkt Anneke. "Het maakt allemaal niet uit." Het gezelschap komt iedere woensdagochtend samen in An's Muziekparadijs. Onder leiding van Mevrouw Beukenoot klinkt er muziek uit Oekraïne, Israël, een indianenlied.

Daarnaast dirigeert ze het koor Umoja dat door haar in 1988 werd opgericht. Maar er gebeurt nog veel meer aan de Adolf van Cortenbachstraat 95. "Om hier te mogen zitten, is mijn droom. Kijk eens wat er aan instrumenten staat", zegt ze zwaaiend om zich heen naar de enorme collectie trommels. Mensen die het leuk vinden om een keer percussie te proberen, kunnen iedere woensdag binnenlopen. "Tijdens die instuif kies ik een stijl waarmee we muziek gaan maken. Ook gevorderden zijn welkom. Zij krijgen natuurlijk een meer moeilijke opdracht."

Muziekwalhalla
Mevrouw Beukenoot verdiende jarenlang haar geld met het verzorgen van percussieworkshops bij bedrijven. "Dat geld heb ik allemaal geïnvesteerd in dit paradijs. Nu kunnen bedrijven hier komen. Er is veel ruimte. Ik heb 50 stoelen en een pantry. Je mag zo veel herrie maken als je wilt, want buiten hoor je niets." Daarnaast lijkt het Anneke ook erg leuk om wat vaker kinderen te ontvangen. "Zij mogen hier overal aan zitten, alles uitproberen. Het is gewoon een walhalla."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden