De 85-jarige Ton Leenders toont de bronzen plaquette, gemaakt door kunstenaar Hans van Eerd. (Foto: DFP).
De 85-jarige Ton Leenders toont de bronzen plaquette, gemaakt door kunstenaar Hans van Eerd. (Foto: DFP). (Foto: )

Priesterroeping zat er voor Ton niet in

Het is al weer een hele tijd geleden dat Ton Leenders (85) met een foto van zichzelf in de krant stond. Deze gymnasiast, die in eerste instantie de studie psychologie volgde, maar na een jaar voor een studie rechten koos, was in Eindhoven van 1974 tot 1987 wethouder voor onder meer cultuur, onderwijs en Economische Zaken.

EINDHOVEN - "Maar mijn moeder had graag gezien dat ik priester geworden was", verklapt hij. Een priesterroeping zat er niet in. Wel werd Ton lid van de KVP, dat later CDA werd. In 1964 kwam hij naar Eindhoven als hoofd studierichting cultureel werk aan de sociale academie. Zijn politieke carrière startte in 1966. Eerst als raadslid en in 1974 werd hij als wethouder beëdigd. In 1987 moest hij gedwongen aftreden in verband met het faillissement van de waterfietsenfabriek, een gemeentelijk project voor werkeloze jongeren.

"Het uitblijven van handtekeningen voor gedane bestellingen uit Amerika vanwege een onverwachte dollarinflatie bleken desastreus te zijn." Als raadslid bleef Leenders toch nog tot 1990 actief in de Eindhovense gemeenteraad. "Vervolgens deed zich het fenomeen voor dat ik als 53-jarige met een staat van dienst van bijna dertien jaar wethouderschap in een wachtgeldregeling kwam, die tot mijn pensioen zou duren." Voor deze CDA'er geen reden om met zijn duimen te draaien. "Ik heb me toen onbezoldigd ingezet voor allerlei zaken, zoals voor de landelijke vriendschapsvereniging Nederland-China en het provinciaal monumentenoverleg Noord-Brabant." Later werd hij voorzitter van Stichting Tivolikoor Kring, volgens Ton 'een soort vriendenkring van het Tivolikoor'.

"Toen de Tivolikerk werd afgebroken had het koor geen vaste thuisplek meer. De kerktoren bleef wel overeind, maar nu is ie gesloopt. Al in 2005 besloot de stichting dat we het koor en de verbinding met de kerk moesten vastleggen. Het werd een bronzen plaquette, gemaakt door kunstenaar Hans van Eerd. Samen met de Van Abbestichting proberen we het een permanente plek te geven. "Ik leef verder een rustig leventje, zonder computer."

Meer berichten