Foto:

Pruimenboom snoeien

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van Bastiaan:

Iemand vertelde mij dat ik mijn pruimenboom in de winter niet mag snoeien. Hij mag wel eens gesnoeid worden, want de boom is erg dichtgegroeid. Klopt het dat het voorjaar hiervoor een geschikte tijd is?

Antwoord:
In april kan een pruimenboom inderdaad worden gesnoeid. Dit moet met beleid gebeuren. Het gezegde luidt 'snoeien doet groeien' en dat is bij de pruim zeker het geval. Snoeien betekent niet automatisch meer vruchten. Heeft u een pruim van het ras 'Reine Victoria', snoei dan zo min mogelijk. De pruim, Prunus domestica, hoort bij de steenvruchten, net als kersen, perzik, nectarine en abrikoos. Dit zijn allemaal boomsoorten, die met mate gesnoeid moeten worden. De snoei is erop gericht om een open takkenstructuur te krijgen en de vruchtdracht te bevorderen. U begint met het verwijderen van dode of slecht groeiende takken.

Daarna haalt u kruisende of schurende takken eruit. U kunt de bloemvorming (en dus vruchtvorming) bevorderen door een tak uit te buigen. Steil omhoog groeiende takken vormen minder bloesemknoppen dan meer horizontaal groeiende. Buig de tak voorzichtig om breken te voorkomen. De tak kan op twee derde van de tak worden vastgebonden aan de stam. Na een seizoen blijft de tak in deze stand staan. De reden dat een pruim en vruchtdragende prunus-soorten in het algemeen niet in de winterperiode worden gesnoeid is de gevoeligheid voor loodglansschimmel.

Deze schimmel kan via een snoeiwond een boom infecteren en de boom zal er uiteindelijk dood aan gaan. In de winter blijft een snoeiwond lang open, waardoor de schimmel meer kans heeft om binnen te dringen. In de groeizame periode is de kans hierop het kleinst. Snoei daarom voor de bloei in april of na de pluk in augustus.

Meer berichten