Renee Musch fietst deze zomer een rondje door Malawi voor het goede doel. (Foto: Martina Roovers)
Renee Musch fietst deze zomer een rondje door Malawi voor het goede doel. (Foto: Martina Roovers) (Foto: )

Renee Musch fietst door Malawi voor goed doel

Eén van de oorzaken van armoede in Malawi is het uithuwelijken van meisjes en jonge vrouwen. Door hen ontwikkeling en scholing te bieden, wordt er bijgedragen aan een betere toekomst. Daarom fietst Renee Musch deze zomer een rondje van 500 kilometer door het Afrikaanse land. Met de donaties die hij ophaalt, draagt de Eindhovenaar zijn steentje bij. (door Martina Roovers)

EINDHOVEN - Plan International werkt aan een wereld waarin meisjes zich kunnen ontwikkelen en dezelfde rechten en kansen hebben. Dat is nodig, want wereldwijd worden dagelijks meisjes achtergesteld en gediscrimineerd. Eén van de projecten is Cycle for Plan. Renee Musch zag op Facebook een advertentie voorbijkomen en meldde zich vrijwel direct aan. "Eerder had ik al het idee opgevat om ieder jaar iets voor een goed doel te doen." Voorheen zamelde hij oud-papier in voor de basisschool van zijn kinderen. "Nu heb ik het naar een hoger niveau getild, zeg maar."

Fietsen is zijn passie. Met regelmaat trekt Renee eropuit. Zowel over de Stratumse Heide bij hem in de buurt. Soms in de Franse Alpen. Deze zomer fietst de Eindhovenaar een rondje door Malawi. "Het is voor mij een groot avontuur. Afrika heb ik nog nooit bezocht. Ik ken het continent niet, het land niet. Ben er heel erg benieuwd naar."

De fietsreis telt vijfhonderd kilometer. "We fietsen acht dagen. Het lijkt me heel gaaf om met de groep deze tocht te rijden." Alle voorzieningen zijn overigens vooraf door Plan geregeld. "Er gaat een mecanicien mee en we hebben een eigen kok. Soms is het overigens ook heel basic hoor, want we moeten onze eigen slaapzak meenemen. Dat maakt het wel uitdagend." Het belooft een veelzijdige toch te worden, volgens Renee. "Het is een attractieve route en je fietst veel offroad." Tijdens de fietstocht bezoekt de groep van twintig deelnemers ook allerlei projecten van Plan. "Dan kun je met eigen ogen zien waarvoor je het doet. Bovendien kun je in gesprek gaan met de mensen daar. Dat maakt het voor mij extra leuk en ook spannend."

Meisjes in Malawi worden nog steeds voor hun achttiende uitgehuwelijkt. Besnijdenis en prostitutie zijn aan de orde van de dag. "Zoiets kan niet in deze wereld. Dat moet uitgebannen worden", vindt Renee. Plan doet er van alles aan om dat te veranderen. "Voorlichting, lobbywerk, onderwijsprogramma's; Plan creëert allerlei mogelijkheden voor meisjes om zich te ontwikkelen." Renee gelooft in het faciliteren van dit soort projecten. "Ter plaatse hulp bieden is dé manier om een verschil te maken. Zo lang we niks doen aan de kansen daar en aan voorlichting, gebeurt er ook niks. Als iedereen sowieso probeert iedere dag aardig te zijn tegen anderen, ziet de wereld er een stukje beter uit."

Wie Renee en Plan wil steunen, doneert via de website:

https://malawi.cycleforplan.nl/actie/renee-musch

Meer berichten