Voor mensen met een beperking die willen bewegen en sporten is het vaak lastig om een passende sport te vinden.
Voor mensen met een beperking die willen bewegen en sporten is het vaak lastig om een passende sport te vinden. (Foto: )

Swim Cup: 'Je wordt er gezonder en fitter van'

Eindhoven staat van 12 tot en met 14 april in het teken van de Swim Cup als internationaal zwemtalent met elkaar de krachten meten in het Pieter van den Hoogenbandzwemstadion. Op zaterdag 13 april wordt in zwembad de Tongelreep de Open ZwemSpelen voor kinderen gehouden. Een contrast, want hier is er aandacht voor mensen die te maken hebben met een beperking. (door Rob Weekers)

EINDHOVEN - "Mooi dat we de gelegenheid hebben gekregen om juist tijdens de Swim Cup kunnen laten zien dat niet alleen topsport meetelt, maar dat er ook een andere kant van de medaille is. Juist voor mensen, volwassenen en kinderen, die om wat voor reden dan ook te maken hebben met een beperking is het fijn en belangrijk om te kunnen sporten", zegt Patrick Toonders, een van de mensen die het initiatief handen en voeten heeft gegeven.

De bedoeling is om mensen met een beperking of chronische ziekte, zoals reuma, kennis te laten maken verschillende zwemdisciplines, zoals waterpolo en waterbasketbal. Dit bijvoorbeeld door mee te doen aan een clinic die wordt gegeven door PSV Waterpolo. Anderzijds wordt er 'provinciebreed' bekeken in hoeverre zwembaden en zwemverenigingen ervoor kunnen zorgen dat ook mensen met een beperking kunnen sporten. "Waar nodig helpen we verenigingen met onze kennis, geven tips. Ook maken we gebruik van zogeheten beweegcoaches. Zij helpen bij vragen over vervoer, hulpmiddelen, financiën en een sportmaatje."

Voor mensen met een beperking die willen bewegen en sporten is het vaak lastig om een passende sport te vinden. "En daar willen we iets aan doen, we zijn al goed op weg, maar het kan en moet nog beter. Zo hebben we een overzicht gemaakt van alle sportverenigingen met passend aanbod voor mensen met bepaalde aandoeningen, zoals een fysieke of visuele beperking. We proberen we vraag en aanbod op elkaar te laten aansluiten", zegt Toonders, tevens projectmedewerker Uniek Sporten Brabant. Want sporten en bewegen is belangrijk, juist voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. "Je wordt er gezonder en fitter van, en je doet nieuwe contacten op. Ons uitgangspunt is: iedereen telt mee."

De Open ZwemSpelen starten om 14.00 uur en duren tot 15.00 uur. Kinderen van 8 tot en met 14 jaar met een beperking worden samen met hun ouder, buddy of begeleider uitgenodigd om op spelende wijze kennis te komen maken met verschillende zwemsporten. Deelname is gratis. Na afloop van de clinic krijgt elk deelnemend duo maximaal 3 vrijkaarten voor de Swim Cup Eindhoven. Er is maar plaats voor 20 duo's. Let op: elke deelnemer moet zelfstandig kunnen zwemmen.

Aanmelden voor de Open ZwemSpelen kan via: aangepastzwemmen@fieldlabswimming.com of: 06-81465639.

www.unieksportenbrabant.nl

Meer berichten