Foto:

Aftakelende glansmispel

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Van Eeden:

Onze glansmispel heeft het vele jaren prima gedaan, maar heeft het nu heel moeilijk. De boom heeft kleine blaadjes en er zitten zwarte vlekjes op. Vorig jaar is er gebruik gemaakt van het slakkenbestrijdingsmiddel Escar-Go voor de hostas die onder de glansmispel staan. Kan dat de oorzaak zijn?

Antwoord:
Ik kan u gerust stellen wat betreft de gevolgen van uw bestrijding van slakken. Het middel Escar-Go is geheel onschadelijk voor planten, dus uw glansmispel heeft daar niets van geleden. De oorzaak voor slechte groei van de plant moet u zoeken in de bodem. Wanneer u zorgt voor een gezond bodemleven, dan zal de glansmispel zich gemakkelijk moeten herstellen. De veelgebruikte glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin') is een makkelijk groeiende boom of struik, maar kan bij slechte groeiomstandigheden last krijgen van bladziekten. Een schimmelziekte die dan vrijwel altijd opduikt is de photiniabladvlekkenziekte. Dit is een schimmel met de naam Entomosporium mespili, die bruinrode tot zwarte vlekken op het blad veroorzaakt. Een kleine aantasting is geen probleem, maar als het blad wordt aangetast, valt het vroegtijdig af. De bladvlekkenziekte verspreidt zich door opspattend water tijdens vochtige omstandigheden. U kunt verspreiding voorkomen door het afgevallen blad onder de boom goed op te ruimen en te zorgen voor een standplaats waarbij de boom makkelijk kan opdrogen. De photiniabladvlekkenziekte is een zwakteschimmel, die zich uitbreidt wanneer een glasmispel uit conditie is. U kunt de conditie van de boom verbeteren door de bodem aan te pakken. Breng hiervoor bodemleven aan en een laag compost in de wortelzone van de plant. Dat komt de vitaliteit van de plant ten goede.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden