Sanne van Rie (links) en Shannon Sondagh: "Dit avontuur en het heeft ons erg veel goeds opgeleverd." (Foto: Martina Roovers).
Sanne van Rie (links) en Shannon Sondagh: "Dit avontuur en het heeft ons erg veel goeds opgeleverd." (Foto: Martina Roovers). (Foto: )

Pittig proces leidt tot innovatief slot en nieuwe kennis

Shannon Sondagh, Sanne van Rie, Ruben Broere, Jordy Jansen en Frank van de Mortel startten aan het begin van dit schooljaar een eigen onderneming als onderdeel van de studie Ondernemerschap & Retail Management aan de Fontys Hogeschool. Nu het schooljaar bijna eindigt, ligt er een innovatief product dat het vijftal in de markt moet zetten. "We zijn als ondeskundigen begonnen aan dit avontuur en het heeft ons erg veel goeds opgeleverd." De dames in de groep vertellen over de creatie van de Latch Go. (geschreven door Martina Roovers).

EINDHOVEN "We hebben onze knappe koppen bij elkaar gestoken om een slot te ontwikkelen dat op zo veel mogelijk deuren mobiel te gebruiken is", schrijft de club op hun onlangs gelanceerde website. Het slot heet Latch Go. Het proces hebben Shannon en Sanne als best pittig ervaren, maar ze hebben tegelijkertijd heel veel geleerd, wat natuurlijk de bedoeling is van zo'n schooljaar.

Aan de start van het derde leerjaar krijgen de ORM-studenten de opdracht een start-up te bedenken. Het ging niet van een leien dakje. "We dachten aan ijsklontjes met een smaakje, maar werden er niet heel enthousiast van." Totdat Sanne via de telefoon ruzie maakte met haar zus. "We zijn met drie meiden thuis en er zijn dus evenzoveel slaapkamers vol make-up, handtassen en kleding. Dat gaat niet altijd goed. Ik was mijn dure schoenen kwijt en mijn zus had die meegenomen. De groep had meegeluisterd en ik zei tegen hen: kunnen we dáár niet wat voor verzinnen." Er wordt vervolgens wat gebrainstormd en geconcludeerd dat er meer mensen zijn met dit probleem.

Deurstopper
Het originele idee was een deurstopper, maar dat bleek lastig met een sleutel. Nadeel is ook dat je altijd moet bukken. Wat kun je met de klink? Kun je de werking ervan blokkeren? "Het is een heel proces geweest, maar uiteindelijk kwamen we tot het ontwerp wat er nu ligt: de Latch Go, een mobiel deurslot dat zonder montageschade op een binnendeur kan worden bevestigd. Latch betekent klink in het Engels. Wanneer je het uitspreekt, hoor je 'let's go'.

Roestvrij staal
Om het ontwerp visueel te maken, heeft de groep het eerst 3D laten printen en onderzocht welke materialen geschikt zijn. In hun zoektocht naar technische bedrijven voor de productie, hadden zij het beste gevoel bij Metaalcenter Driessen. "De Latch Go is nu gemaakt van roestvrij staal. Bovendien heeft het bedrijf ons geholpen met aanpassingen om het slot sterker te maken. Sowieso zijn ze heel enthousiast over het product." Inmiddels heeft Driessen er vijftig geproduceerd. Laatste stap voor de studenten is, het product aan de man brengen. "We hebben voldaan aan ons business- en exploitatieplan en er ligt een startoplage. Als laatste moeten we ons jaarplan nog inleveren."

Meer berichten