Nog steeds omringt Ineke van Dongen zich met veel plezier met kinderen die aan het begin van hun levenspad staan. (Foto: DFP).
Nog steeds omringt Ineke van Dongen zich met veel plezier met kinderen die aan het begin van hun levenspad staan. (Foto: DFP). (Foto: )

Ineke (68) zet zich in voor de kleintjes

Sommige mensen weten als kind al wat hun roeping is. Ineke van Dongen (68) is zo iemand. Als kind en tiener paste ze al op kinderen. De keuze om na de Mulo een opleiding tot kleuterleidster te volgen, was dan ook geen verrassing maar vanzelfsprekend. Nog steeds omringt Ineke zich met veel plezier met kinderen die aan het begin van hun levenspad staan.

EINDHOVEN - Ineke vertelt dat ze in Breda geboren is en op haar derde jaar naar Eindhoven verhuisde. "In 1969 behaalde ik mijn diploma als kleuterleidster en tot 1974 heb ik ook als zodanig gewerkt. Ik trouwde, kreeg twee kinderen en in 1981 heb ik me als vrijwilliger gemeld bij een peuterspeelzaal. Tot 2008 heb ik steeds als vrijwilliger gewerkt. Kinderen geven me niet alleen veel liefde, maar inspireren ook. Vooral die kleintjes zijn nog zo pril en intuïtief. Ik vind het mooi om dit van dichtbij te mogen ervaren." In 2008 kreeg Ineke weer een betaalde baan. "Als pedagogisch medewerker bij Dikkie-en-Dik in Woensel.

Ik was vaste invalskracht voor 15 uur per week. Negen jaar heb ik dit gedaan, toen kon ik in verband met mijn leeftijd geen vast contract meer krijgen." Thuis omringt Ineke zich met papegaaien. "Ze zijn zo kleurrijk!" Vele jaren zette zij zich in voor de Stichting Lampegatse Kinderoptocht. 'Eerst als algemeen vrijwilliger, daarna als bestuurslid. Op 8 december 2005 werd ik door voorzitter Anneke van Alphen gevraagd het stokje over te nemen. Helaas is de stichting in 2015 opgeheven. De kinderoptocht is nu een onderdeel geworden van de grote carnavalsoptocht in Eindhoven.

Wel doe ik ieder jaar nog mee, samen met mijn kleinkinderen en tot nu toe zijn we steeds in de prijzen gevallen." Ineke is een bescheiden vrouw, maar wanneer er op haar een beroep gedaan wordt, staat ze voor je klaar. Natuurlijk ook voor haar twee kleinkinderen. Iedere woensdag rijdt ze met haar auto naar Leusden. En ja, dan is er ook nog haar 97-jarige moeder. "Natuurlijk zorg ik voor haar. Ze woont nog steeds zelfstandig, maar heeft wel de nodige hulp nodig." Ook Dikkie-en-Dik kan nog steeds op Ineke rekenen. "Als vrijwilliger. Hartstikke leuk!"

Meer berichten