Foto:

Groene invulling

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Van Haaren:

Onze voortuin ligt braak en we zoeken naar een mooie invulling. Het probleem is alleen dat we verbouwplannen hebben voor het einde van het jaar, waardoor de tuin waarschijnlijk weer op de schop zal moeten. Heeft u ideeën om onze tuin voor één seizoen een groene invulling te geven?

Antwoord:
Het is zeker mogelijk om voor één groeiseizoen uw voortuin een groene inhoud te geven. U kunt het beste kijken naar de mogelijkheden van eenjarige soorten. Eenjarige planten ontkiemen, groeien en bloeien in hetzelfde jaar. Het grote voordeel is bovendien dat ze heel uitbundig bloeien, want de strategie van deze plantensoorten is om voor zoveel mogelijk zaden te zorgen. Uitgaande van een tuin met minimaal een halve dag zon kunt u bijvoorbeeld een bloemenmengsel voor bijen en vlinders zaaien. Dit zijn mengsels van verschillende bloeiende plantensoorten, die nuttig zijn voor insecten. U kunt ook kiezen voor een akkerbloemenmengsel. Dit geeft een zomer lang bloemen.

Om uw voortuin zaaiklaar te maken verwijdert u alle begroeiing en zoveel mogelijk van de wortels uit de tuin. Het is niet nodig om de tuin om te spitten. Als u de toplaag losmaakt met een hark is dit voldoende om te zaaien. Bloemenzaden zijn vaak heel klein en u heeft maar een hele kleine hoeveelheid nodig. Meng de zaden daarom door een emmer scherp zand, zo heeft u meer volume om te verstrooien en kunt u bovendien zien waar u al gestrooid heeft. Na het zaaien een keer beregenen is voldoende. U kunt ook alvast soorten vaste planten uitkiezen die u sowieso in de definitieve inrichting wilt zetten. Aan het eind van het seizoen kunt u ze oprooien en herschikken in het uiteindelijke plan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden