Foto:

Boek over 50 seizoenen Europacup PSV: 'Ik viel met mijn neus in de boter'

Over de rijke geschiedenis van PSV is al veel geschreven. Jan Schepers voegt er met het boek '50 seizoenen Europacup 1955-2018' een nieuw hoofdstuk aan toe. Iedere wedstrijd die de Eindhovense voetbalclub in Europa heeft gespeeld (bijna 350 duels), komt in het lijvig naslagwerk aan bod. (Geschreven door Rob Weekers).

EINHOVEN - "Ja, het was een megaklus", zegt Jan Schepers. Zo'n vier jaar werkte de in Borger (Drenthe) wonende auteur aan het boek waarin de Europese verrichtingen van PSV centraal staan. Foto's, krantenartikelen, filmbeelden, niets liet Schepers onbenut om de Europese avonturen van zijn favoriete club in kaart te brengen. Interviews met supporters die herinneringen ophalen aan wedstrijden larderen het geheel. "Ik ben blij dat de klus erop zit", zegt Schepers. "Het is een mooi boek geworden, ik ben er tevreden over."

Van der Kuijlen
De liefde voor PSV begint voor Schepers in het najaar van 1973, op 6-jarige leeftijd. Speler Willy van der Kuijlen maakte een verpletterende indruk op het Drents jochie. Waar leeftijdsgenootjes een voorkeur voor Feyenoord of Ajax uitspreken, gaat Schepers tegen de stroom in. "PSV was nog niet de topclub die het nu is, de grote successen moesten nog komen. Achteraf gezien heb ik wat dat betreft een goede keuze gemaakt, ik viel met neus in de boter."

Het team van 1978 dat de Europacup won, spreekt nog steeds tot de verbeelding bij Schepers. "Daar zaten veel Brabantse jongens in zoals de broers Van de Kerkhof, Harry Lubse en natuurlijk Willy van der Kuijlen. Veel supporters konden zich identificeren met dat team, ik als Drent ook, hoe vreemd dat dat ook klinkt. Drenten zijn iets meer ingetogen, maar moeten net als Brabanders niet veel hebben van misplaatste arrogantie. Zeker in die tijd was de media meer op de hand van Feyenoord en Ajax", zegt Schepers. "Dat beeld is door de successen van PSV wel gekanteld."

In zijn boek laat Schepers de Europese wedstrijden van PSV weer tot leven komen. De krakers tegen FC Magdeburg (1978) en Real Madrid (1988), de penaltyseries tegen Benfica (1988) en Olympique Lyon (2005), de 5-1 winst op Steaua Boekarest (1989) en de superstunts tegen Manchester United (2000), Arsenal (2007) en CSKA Moskou (2015) staan bij veel supporters in het geheugen gegrift. Deze regelrechte thrillers werden in het voordeel van PSV beslecht, anderzijds waren er ook heroïsche gevechten die voor PSV minder goed afliepen.

Een seizoenskaart heeft Schepers nooit gehad. "Met een trip naar Eindhoven ben ik al gauw tweeënhalf uur aan reistijd kwijt. Wel probeer ik jaarlijks een keer of vier een wedstrijd in het Philips Stadion bij te wonen." Of PSV dit jaar de landstitel gaat prolongeren, daar heeft Schepers zijn twijfels over. "Ajax heeft het betere team. Maar ook vorig seizoen gaf ik weinig voor de titelkansen van PSV. Laten we hopen dat ik er weer naast zit."

Het boek telt 552 bladzijden, en is te verkrijgen in de boekhandel en ook bij bol.com.

Meer berichten