Foto:

Harry (80) studeert nog iedere dag

Als achttienjarige koos hij bewust voor een studie rechten. Maar toen hij in 1961 afstudeerde, betekende dat niet dat de studieboeken voorgoed werden opgeborgen. Harry de Kok (80) is een man die nog steeds dagelijks studeert. "Zo'n 1 à 2 uur per dag. Ik ervaar het als een verrijking van mijn leven."

EINDHOVEN - De wat oudere lezers zullen zich Harry de Kok ongetwijfeld herinneren als wethouder van Eindhoven. De in Sittard geboren en getogen De Kok kwam als afgestudeerde advocaat, met als specialisatie civiel recht, in 1964 in Eindhoven terecht. "Vanaf 1970 tot en met 1986 was ik voor het CDA actief in de gemeente. Eerst als raadslid en daarna 12 jaar als wethouder." Maar een politieke carrière ambieerde Harry niet.

"Mijn grootste uitdaging was de baan die ik daarna had als rechter, gespecialiseerd in het beslechten van geschillen. Tot mijn 66ste heb ik deze baan fulltime uitgevoerd. Daarna nog tot mijn 70ste voor 50 procent. Toen was het helaas gedaan, want de wet zegt dat je op je 70ste de bevoegdheid verliest om recht te spreken." Ondanks zijn drukke bezigheden wist hij tussendoor ook te promoveren tot doctor, maar die titel gebruikt hij naar eigen zeggen nooit. Op zijn 70ste schreef Harry de Kok zich in bij de universiteit in Utrecht. "Ik sta nog steeds ingeschreven voor de studie geschiedenis en dan specifiek de tijd van De Verlichting in de achttiende eeuw.

Colleges volg ik niet, maar zo nu en dan heb ik wel gesprekken met deskundigen om daarover van gedachten te wisselen." Naast een dagelijkse wandeling van een uur volgt Harry een cursus conversatie Italiaans, is lid van de juridische commissie van de Van Abbestichting en leest hij maandelijks een Franstalig boek dat in een leesclub besproken wordt.

"Ik ben blij dat ik dit nog allemaal kan, want ook ik word echt ouder. Ik ervaar het als een zegen dat ik met mijn vrouw Christa al bijna 50 jaar samen ben. Terugkijkend op mijn leven heb ik eigenlijk nergens spijt van. We hebben drie fijne kinderen en vier kleinkinderen. Eindhoven is mijn stad geworden. Ik studeer, speel piano, geniet van de natuur. Het is goed zo."

Meer berichten