Foto:

Siergras stekken

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Bergman:

Mijn moeder heeft een vrij strakke tuin met veel siergrassen, een hoge soort en een met van die pluimpjes. Hoe onderhoud ik deze planten het beste en kan ik ze ook stekken?

Antwoord:

Het einde van de winter is de juiste tijd om siergrassen in de tuin af te knippen. Dit kan vanaf de tweede helft maart gedaan worden. Ook voor het vermeerderen van grassen is de start van het voorjaar het meest geschikte tijdstip.

Voor het jaarlijkse onderhoud knipt u alle siergrassen die in de herfst bruin zijn geworden kort boven de grond af op zo'n 10 tot 20 cm hoogte. U doet dit om het nieuwe blad alle ruimte te geven en te voorkomen dat de oude stengels tussen het frisse groen blijven staan. Zorg ervoor dat u de grassen op tijd afknipt, zodat u zo min mogelijk van het ontluikende nieuwe blad beschadigd. Groenblijvende grassen, zoals sierhaver, hoeft u niet kort af te knippen, tenzij het blad sterk gehavend uit de winter komt.

Het vermeerderen van siergrassen gaat heel goed door ze te delen. Hiervoor gebruikt u al wat oudere forse planten, die u in stukken verdeelt. Het beste moment om grassen te delen is het voorjaar omdat de groeikracht dan op zijn grootst is. Vrijwel alle soorten siergrassen laten zich op deze manier vermeerderen. Graaf de pollen die u wilt delen uit en haal zoveel mogelijk de overtollige aarde eraf. Gebruik vervolgens een scherpe spade om een pol in stukken te delen. Zorg ervoor dat elk deel tenminste 3-5 groeischeuten overhoudt. Na het verbeteren van de bodem plant u ze in, rekening houdend met de uiteindelijke grootte. Binnen een groeiseizoen heeft u er dan weer een aantal mooie pollen voor terug.

Meer berichten