Herman de Wit met op de achtergrond zijn vrouw Ria. Herman kruipt nog graag achter de piano. (Foto: DFP)
Herman de Wit met op de achtergrond zijn vrouw Ria. Herman kruipt nog graag achter de piano. (Foto: DFP) (Foto: )

Duizendpoot Herman (75) deed alles

Samen met zijn moeder bezocht hij concerten. "Het liefste pianoconcerten van Chopin." Zijn vader, ooit aanvoerder bij voetbalclub Eindhoven, wilde van hem een voetballer maken, maar dat beviel hem niet. Op school blonk hij uit als dromer, goede tekenaar en in duursport. Herman de Wit (75), een man met vele talenten, ook nu nog.

EINDHOVEN - In hun woning in Woensel word ik hartelijk begroet door Herman en zijn vrouw Ria. Meteen bij binnenkomst wordt duidelijk dat hier een echtpaar woont dat geen doorsnee leven leidt. Aan de wand prijken zelfgemaakte pentekeningen van oud-Eindhoven evenals geschilderde portretten van overleden dierbaren. Bij de piano twee stapels bladmuziek: eentje met klassieke en eentje met moderne muziek. Maar over zijn grootste passie vertelt Herman aan de eettafel: sporten. "Ik heb het allemaal gedaan," vertelt hij.

"Zwemmen, fietsen, hardlopen en schaatsen. Zelfs de Elfstedentocht heb ik gereden." Wanneer Herman over zijn liefde voor de sport vertelt, wordt al snel duidelijk dat hier een echte fanaticus aan het woord is. "Mijn eerste halve marathon liep ik op het E3-Strand in 1 uur en 18 minuten. Het jaar daarop in 1981 liep ik de hele marathon in Utrecht in 2 uur en 50 minuten, een jaar later was dat 2 uur 35 minuten." Als lid van atletiekclub Olympia verbrak hij in hoog tempo alle clubrecords. Op 40-jarige leeftijd zocht hij de ultieme uitdaging en schreef zich in voor triatlons.

"Eerst de kwart triatlon, daarna de halve en uiteindelijk in 1990 de hele triathlon: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen. In Oostenrijk won ik deze in de veteranenklasse. Een half jaar lang werkte ik van 05.00 tot 12.00 uur en ging dan trainen, bijvoorbeeld een fietstocht heen en terug naar Luik of Gouda." Daarnaast vond Herman tijd om piano te spelen en pentekeningen van oude prenten van Eindhoven te maken. "Ik sport nog drie keer per week in de sportschool en ik fiets nog veel samen met Ria. Ik speel iedere dag minstens een uur piano en af en toe in buurthuizen. Vervelen? Dat woord ken ik niet!"

Meer berichten