Aan de noordzijde van het station komt een nieuwe fietsenstalling. Donderdag 21 februari werd het startschot gegeven. (foto: ProRail).
Aan de noordzijde van het station komt een nieuwe fietsenstalling. Donderdag 21 februari werd het startschot gegeven. (foto: ProRail). (Foto: )

Fietsparkeerplaatsen op station Eindhoven uitgebreid

Het aantal fietsparkeerplaatsen op station Eindhoven wordt flink uitgebreid. Vorige week donderdag hebben ProRail, de gemeente Eindhoven, NS, Movares en architect Hans Hammink het startschot gegeven voor de realisatie van een nieuwe fietsenstalling aan de noord-westzijde van het station.

EINDHOVEN - Station Eindhoven heeft nu plaats voor in totaal 3500 fietsen (optelsom van alle stallingsruimte aan noord- en zuidzijde). Met de komst van een nieuwe stalling aan de noord-westzijde van het station komt er aan deze kant van het station parkeerruimte voor circa 5000 fietsen. Ook aan de zuidzijde is een hoogwaardige fietsparkeervoorziening gepland voor circa 5400 fietsen. Totaal komt de fietsparkeercapaciteit bij het station dan uit op ruim 10.000 fietsen. Dat is volgens de prognoses tot zeker 2030 voldoende.

Gekozen is voor een fietsenstalling waarbij het parkeren zowel ondergronds als bovengronds kan plaatsvinden. Architect Hans Hammink en advies- en ingenieursbureau Movares zorgen samen voor de engineering en het ontwerp. Naast functionaliteit en comfort zetten zij ook in op het creëren van een positieve beleving voor de reiziger. Gebouwd wordt een bewaakte stalling die door NS zal worden beheerd en waar een fiets iedere 1e 24 uur gratis geparkeerd kan worden.

7 miljoen euro
De komende maanden wordt gestart met het selecteren van een aannemer. De bouw start waarschijnlijk medio 2020 en de oplevering staat gepland medio 2021. Tijdens de bouw komt er een tijdelijke stalling aan de westkant en kunnen fietsers ook gebruik maken van de stalling aan de centrumzijde. Het hele project kost circa 7 miljoen euro en wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.

Volgens wethouder Yasin Torunoglu zijn de extra fietsplekken hard nodig, ook in verband met de ingrijpende bouwplannen voor District-E aan de zuidzijde van het station: "In dat gebied wonen en werken straks 15.000 mensen."

Meer berichten