Foto:

Graszoden leggen

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van Rinus:

Ik ben bezig om mijn hele tuin onder handen te nemen. Nu wil ik als laatste het gazon zo snel mogelijk vernieuwen, dan is het af. Kan ik in deze tijd van het jaar graszoden leggen?

Antwoord:
In theorie is het mogelijk om het hele jaar door graszoden te leggen. De enige uitzondering is weer met vorst of sneeuw. De grond kan dan simpelweg niet bewerkt worden en er kunnen ook geen graszoden worden geproduceerd. De meest gangbare periode voor het aanleggen van een gazon is de periode maart t/m oktober. Wat is er nodig om gras goed te laten groeien? De temperatuur moet hoog genoeg zijn. Gras groeit al bij een dagtemperatuur boven de 10° C. Als het bovengronds groeit, dan groeit ook de beworteling.

Vaak blijven graszoden die laat in het jaar worden gelegd door de lage temperatuur nog lang los op de grond liggen. Dit hoeft geen probleem te zijn, want de graszoden blijven ook als ze niet vastgegroeid zijn in leven en zijn niet gevoelig voor vorst. Uiteindelijk zullen ze in het voorjaar pas wortelen.

Naast een goede temperatuur heeft gras ook voldoende water nodig. Hier hebben we als tuinbezitter gelukkig voldoende invloed op. Een pas aangelegd gazon heeft dagelijks water nodig als de temperatuur boven de 20° C komt. Dit betekent veel werk als u graszoden legt tijdens zomerse dagen. Een pas gelegd gazon kan ook teveel water krijgen. Tijdens extreem natte perioden of als u zelf teveel water geeft kunnen graszoden gaan rotten. Al met al is de beste tijd om een nieuwe grasmat aan te leggen het voor- en najaar. De groeikracht van het gras is dan groot en u heeft minder kans op verdrogen van de nieuw gelegde mat.

Meer berichten