Foto:

Andromeda

Er is een groep mensen in de stad die mij erg vaak weet te boeien en inspireren: de senioren. Om te beginnen vanwege hun betrokkenheid bij de samenleving en bij de medemens. Zij weten menig gezelschap te verblijden met hun wijsheden of hun verhalen over vroeger. Maar vooral vanwege de grote mate van levensvreugde en vitaliteit.

Senioriteit is in ons land een nieuwe levensfase met de bijbehorende gezondheidskwaaltjes, maar vooral een fase waarin je moet genieten. Genieten van welverdiende rust, van familie, vrienden en - als dat gegeven is - van de kleinkinderen. En er is een club in de stad waar ik die positiviteit, energie en levenslust altijd voel. Dat is de seniorensociëteit Andromeda in Woensel. Een club geleid door twee fantastische vrouwen: Lidy en José.

Twee supervrijwilligers die managers, bardames, zangeressen, maatschappelijk werkers, bemiddelaars en verzorgers ineen zijn. Én ze zorgen voor de boekhouding en allerlei andere zaken die daarbij komen kijken. De sociëteit bestaat inmiddels al acht jaar en de sfeer is onafgebroken energiek. Ondanks de kwaaltjes, de eigenzinnigheid van senioren en de sluimerende aanwezigheid van de dood. Vieren van het leven en broederschap staan centraal. Elke keer dat ik daar vertrek, stap ik fluitend en vol goede moed weer op mijn fiets.

Ook deze week, toen ik even aanschoof voor een kop koffie en een goed gesprek. Bij Andromeda word ik altijd positief geprikkeld in gesprekken en meestal steek ik er ook wat nieuws op. Over wat er speelt in de wijk, of een weetje uit het verleden. Ik leer er soms nog meer dan bij een vergadering in het Stadhuis. Voor de senior die ook graag aanschuift: Lidy en José staan altijd voor je klaar!

Meer berichten