Foto:

Louise: 'Yoga houdt mijn lijf soepel'

Louise van der Put - Van Haaren (73) denkt er nog niet aan om helemaal uit het arbeidsproces te stappen. Na een intensieve periode van mantelverzorging overleed haar man zes jaar geleden. "We hebben geen kinderen en ik kwam er alleen voor te staan." Haar positieve levensinstelling en haar grote liefde voor yoga zorgden ervoor dat Louise ondanks haar verdriet niet in een zwart gat viel."

EINDHOVEN - "Ik heb zelfs weer de liefde gevonden, niet in Eindhoven, maar in Zeeland," vertelt ze. "We wonen niet samen, maar zien elkaar regelmatig." Omdat Louise nog steeds een klein gedeelte van de week werkt, voelt ze zich niet echt gepensioneerd, terwijl ze natuurlijk wel AOW- en pensioengerechtigd is. "Ik kom uit een gezin van vier broers en drie zussen. Ik was de tweede van het stel, maar ben inmiddels de oudste. Mijn wieg stond in Den Bosch, maar toen ik zes was verhuisden we naar Eindhoven." Louise omschrijft zich als een buitenkind. "Een jongensmeisje, poppen waren niet aan mij besteed. Ik klom liever in bomen." Ze was een verdienstelijke zwemster en speelde waterpolo bij Aegir en gaf later zelfs zwemles aan kinderen.

"Na allerlei administratieve baantjes heb ik in 1988 een opleiding tot yogalerares gevolgd en dat ben ik nog steeds." Als naaldkunstenares wist ze zich echter ook te manifesteren. "Helaas zijn mijn ogen dermate achteruit gegaan, dat ik dit fysiek niet meer kan. Heel jammer, want ik vond het fijn om van lapjes stof een kunstwerk te maken. Mijn overleden man was kunstschilder. Wanneer ik een idee had, dan overlegde ik dat met hem en maakte hij een schets."

"Als je lijf het laat afweten, dan moet je dat accepteren. Ik vind het erg waardevol dat ik terug kan kijken op een succesvolle periode als kunstenares met exposities verspreid door Nederland en zelfs in het buitenland." Louise vertelt dat ze met haar man veel gereisd heeft en dat ze de laatste jaren een vaste staanplaats voor hun caravan in Zeeland hadden. "Als yogalerares houd ik mijn lijf soepel en mijn geest scherp. Vanaf mijn zestigste heb ik het aantal lessen wel drastisch afgebouwd."

Meer berichten