Foto:

Wapen

Voor de winterstop was de eredivisie saai en voorspelbaar aan de top. Ajax en PSV wonnen simpelweg alles met speels gemak. Na de winterstop blijken de twee topclubs ineens actief te zijn in een echte competitie. Tegenstanders laten zich niet meer zo gemakkelijk wegzetten, maar spelen met het mes tussen de tanden.

Deze verbetenheid zorgt meteen voor puntverlies van de titelkandidaten. Met nog dertien wedstrijden voor de boeg kan je dan ook nog geen zinnig woord zeggen over het verdere verloop. De Eindhovenaren staan dan wel inmiddels zes punten voor op de nummer twee, maar deze marge kan zomaar als sneeuw voor de zon verdwijnen met wedstrijden tegen Heerenveen en Feyenoord in het verschiet. Van Bommel kennende zal hij weinig veranderen en gewoon stoïcijns doorgaan met wat hij al het hele seizoen doet.

Onverstoorbaar zijn in goede en mindere periodes, dat is het mantra van de coach van PSV. Niet bezig zijn met de concurrentie, maar continu schaven aan het huidige team. Dat zal nog een hele opgave worden nu FC Emmen en FC Utrecht hebben aangetoond hoe je het beste puntjes kan afsnoepen van de lijstaanvoerder. Gewoon achterin dichtmetselen met vier verdedigers en vijf middenvelder en zorgen dat ze te allen tijde binnen dertig meter van elkaar staan, zodat aanvallen bijna onmogelijk wordt.

Het enige antwoord wat PSV momenteel heeft is Luuk de Jong; met zijn fysiek kan de lange bal tijdens allerlei spelmomenten voor de pot gegooid worden. Voor de rest is het hopen op een bevlieging van Pereiro of Bergwijn. De overige spelers hebben ruimte nodig om te excelleren, anders komen de voetballende beperkingen aan het licht. Misschien is Van Bommel daarom zo enthousiast over Ihattaren. Hij is technisch en heeft een goede steekpass. Het zou mij niet verwonderen als hij steeds meer speeltijd krijgt. Het is een extra wapen dat de trainer er graag bij heeft om wedstrijden open te breken. Eerst de wedstrijd tegen Heerenveen, die drie punten op moet leveren.

Meer berichten