Jan Rolfes is dol op fietsen, bezoekt graag wedstrijden van PSV en is niet weg te slaan uit vakantieland Italië.
Jan Rolfes is dol op fietsen, bezoekt graag wedstrijden van PSV en is niet weg te slaan uit vakantieland Italië. (Foto: DFP)

Jan (71): 'Politiek boeit me nog steeds'

Een baan bij Philips bracht de in Scheveningen geboren en getogen Jan Rolfes (71) naar Eindhoven. Hij verpandde zijn hart aan de stad en haalde als raadslid zelfs de landelijke pers met het idee om tussen Eindhoven en Helmond een overdekt fietspad aan te leggen. Zijn toenmalige liefde voor D66 is inmiddels bekoeld en heeft sinds zijn pensionering plaats moeten maken voor de vonk die naar de VVD oversloeg. "Politiek boeit me nog steeds." (Geschreven door: Dorothée Foole).

EINDHOVEN - Jan is een man met een lach op zijn gezicht. Deze westerling met een duidelijk Haags accent voelt zich inmiddels als een vis in het water in het Eindhovense." Terwijl ik Eindhoven niet eens kende, toen ik hier in 1974 bij de afdeling Octrooi van Philips ging solliciteren," lacht hij. Jan vertelt dat hij wat studies betreft destijds twee opties had. "Mijn voorliefde ging uit naar Politieke Wetenschappen, maar dan moest ik naar Amsterdam en daar had ik geen zin in. Bovendien vroeg ik me af of ik later daarin wel een baan zou kunnen vinden.

Daarom koos ik voor de tweede optie Natuurkunde. Wanneer ik nu uit het grote aantal studies zou moeten kiezen zou ik voor commerciële techniek gaan." Zijn interesse voor politiek bracht Jan bij D66. "In 1978 werd ik lid en in 1982 als één van de twee raadsleden geïnstalleerd. Uiteindelijk heb ik 16 jaar in de Eindhovense Gemeenteraad gezeten. Mijn liefde voor de partij bekoelde daarna, vooral omdat ik het niet eens was met het landelijke beleid." De politiek bleef hem echter boeien en in 2005 werd hij lid van de VVD, waar hij na het voorzitterschap van de afdeling Eindhoven sinds 2016 voorzitter is van VVD lokaal netwerk Brainport Regio.

Daarbij geniet Jan van zijn pensioen. "Ik voetbal iedere zondag in Veldhoven bij VVOJ, ik fiets veel, ben als secretaris verbonden aan de Lionsclub en ga regelmatig naar PSV. Daarbij verricht ik hand- en spandiensten wanneer mijn kleinkinderen bijvoorbeeld naar handbal moeten. Sinds 5 jaar volg ik een talenstudie Italiaans. Italië is mijn favoriete vakantieland. Mijn vrouw spreekt de taal vloeiend en dan kan ik niet achterblijven!"

Meer berichten