Foto:

Boom 'bewaren'

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Van Haren:

Afgelopen weekend heb ik een amberboom van 4 meter hoog gekocht. Hij ligt nu nog boven de grond in de tuin, want ik heb geen gelegenheid gehad om hem al te planten. Nu vraag ik mij af hoe ik de boom het beste kan bewaren, want er wordt binnenkort weer vorst voorspeld. Er zit geen pot om de kluit.

Antwoord:

Een boom planten in de winter is prima te doen, mits het weer een beetje meewerkt. Hoe eerder u de boom kunt planten, des te beter dat is. Boven de grond is de boom gevoelig voor bevriezen, omdat de wortelkluit dan blootstaat aan de lucht en veel sneller bevriest dan wanneer deze in de grond zit. Na de eerste vorstperiode van het jaar is de bodem nu weer ontdooid, dus het beste is om de boom direct aan te planten.

Het beste bewaren
Hoe kunt u de boom het beste bewaren als planten nog niet gaat? Het is mogelijk om de boom op een vorstvrije, niet verwarmde plaats binnen te leggen, bijvoorbeeld in een schuur of garage. Let er dan op dat de kluit niet uitdroogt en dek deze af. De amberboom heeft geen daglicht nodig, want hij heeft nu geen blad. Een andere oplossing is om de boom op een beschutte plek in de tuin te zetten en de kluit in te pakken ter isolatie. Doe dit bij voorkeur met jute lappen of doeken, omdat die ademen. Op deze manier kunt u de boom enkele weken bewaren.

Houdt u er bij het planten rekening mee dat de boom niet te dicht op de erfgrens met uw buren komt te staan. De wettelijke regel is dat een boom minimaal 2 meter uit de erfgrens moet staan.

Meer berichten