Johan (r) in de Norman Petty Studio in Clovis Texas waar Buddy Holly zijn nummers opgenomen heeft, met een van zijn muzikanten.
Johan (r) in de Norman Petty Studio in Clovis Texas waar Buddy Holly zijn nummers opgenomen heeft, met een van zijn muzikanten. (Foto: )

Motoren beheersen leven van Johan

Johan van Tuyl (63) is nog een prille zestiger. Toch kijkt hij er al naar uit om straks met pensioen te gaan. Niet wanneer hij ruim 67 is, maar over twee jaar wanneer hij 65 wordt. "Ik krijg de mogelijkheid om met vroegpensioen te gaan en die kans grijp ik met twee handen aan, zodat ik meer tijd kan besteden aan muziek, motoren, mijn vriendin en reizen."

EINDHOVEN - De liefde voor muziek werd hem met de paplepel in gegeven. "Mijn vader speelde accordeon en trad vaak op. Toen ik tien was had ik al een eigen bandje. We deden mee aan talentenjachten en wisten regelmatig tot de finale door te dringen." Johan volgde twee jaar een klassieke muziekopleiding en op zijn achttiende wist hij met de band Funny Five als beroepsmuzikant zijn geld te verdienen. "We traden op bij grote evenementen en begeleidden Nederlandse artiesten waaronder Anneke Grönloh. Maar ja, een vast inkomen verwerven valt niet mee en wanneer je een gezin hebt is dat toch wel fijn." Johan ging bij een baas werken, maar muziek maken bleef een groot deel van zijn tijd opslurpen. "Samen met mijn broer François speelde ik met de Cityband op alle grote dansevenementen door heel Nederland."

Rock & Roll en blues zijn de muziekstromingen die bij Johan de voorkeur hebben. "Ik ben inmiddels vijf keer in Amerika geweest om te ervaren waar en onder welke omstandigheden Elvis Presley, Buddy Holly en BB King hun grote successen hebben opgenomen. Sinds 2008 heb ik samen met mijn broer en nog twee muzikanten weer een eigen band: The Sixties Tribute Band. Onze uitdaging is om hits uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zo origineel mogelijk weer te geven." Zijn liefde voor motoren was eveneens een reden om Amerika te bezoeken. "Ik heb er samen met mijn vriendin de beroemde Route 66 gereden. In 2015 bezochten we Memphis waar in de Bealestreet van 12.00 tot 03.00 uur iedere dag live optredens plaatsvinden én iedere woensdag een groot motorevent, waarbij motorrijders hun bijzondere motoren in de straat parkeren. Geweldig, ik hoop er nog vaak te komen!"

Meer berichten