Guusje, Bo en Chrisje van basisschool Floralaan hebben de allereerste GEObattle van Brabant gewonnen.
Guusje, Bo en Chrisje van basisschool Floralaan hebben de allereerste GEObattle van Brabant gewonnen. (Foto: )

Aandacht voor aardrijkskunde: team Floralaan wint eerste GEObattle

Vorige week werd er bij het Sint-Joriscollege in Eindhoven de allereerste GEObattle van Brabant gehouden. Tijdens de aardrijkskundige wedstrijdmiddag werden achtstegroepers van basisscholen uit de regio uitgedaagd om geografische battles op te lossen. Drie teams testte hun kennis en vaardigheden over de aarde. Basisschool Floralaan won en mag in april meedoen aan het NK.

EINDHOVEN - Teams van de Eindhovense basisscholen De Regenboog en Floralaan en basisschool Ekenrooi uit Aalst wachten ongeduldig op wat komen gaat. Sebas, Joris, Samuel en Moos hebben zich goed voorbereid. "We hebben op school een samenwerkingsopdracht gedaan", vertelt Sebas. "Zo leerden we te luisteren naar elkaar en taken te verdelen. We kregen een 'plastic soep doos' met daarin informatie over wat het is en wat we eraan kunnen doen om het te verminderen." Het viertal besloot samen om rond hun school in de pauze het plastic op te ruimen. Vondsten postten zij op Instagram. "Onderling verdeelden we de taken. Net zoals we dat dadelijk tijdens de battle gaan doen", legt Joris uit. Ze hebben erg veel zin in de wedstrijd en vinden het tegelijkertijd best spannend.

Team Emma, Eline, Sofie en Ibrahim zijn minder voorbereid, maar zeker enthousiast. "Ik vind 'topo' leuk om te doen op school, dus de wedstrijd zal ook wel leuk zijn", redeneert Emma. Het clubje lijkt wat onverschillig, maar is behoorlijk fanatiek wanneer later de battles worden gehouden. Het team van basisschool Floralaan heeft minder geluk. Twee teamleden zijn ziek, dus moeten Guusje, Bo en Chrisje het met z'n drieën doen. Hun eerste opdracht is landen benoemen aan de hand van een set fotokaarten. Het gaat er enigszins chaotisch aan toe. Ze herkennen de toren van Pisa en de spitsen van de Sagrada Familia, maar vergeten Italië en Spanje te noteren op hun formulier. Een nummerbord met de letters LV is hen onbekend, maar dat Mount Rushmore bij de Verenigde Staten hoort, is zeker, zegt Bo. Langzaamaan komt er wat structuur. Na twaalf minuten wordt er van opdracht gewisseld.

Scenariospel
In totaal zijn er vijf battles. Zo krijgen de teams in het scenariospel een stadsplattegrond te zien, waarbij een situatie wordt geschetst van een familie die er wil gaan wonen. Hun wensen worden benoemd. Waar moet die familie gaan wonen? Een antwoord op de vraag: 'wonen er meer mensen of varkens in Nederland?' zoekt het team op in de Grote Bosatlas. Tot slot kent de GEObattle een ontwerpwedstrijd. In de laatste drie kwartier mogen de teams knippen en plakken om op die manier hun creatieve invulling te geven aan een multifunctioneel festivalterrein.

"Zowel voor de battles als het ontwerp scoorde team Floralaan het beste", vertelt initiatiefnemer Iris van der Wal. De aardrijkskundedocent kijkt terug op een geslaagde eerste editie. "Bovendien verdiende de andere twee teams een gedeelde tweede plaats. Het is voor achtstegroepers leuk om op deze manier kennis te maken met het voortgezet onderwijs. Dat is toch anders dan op een open dag."
De nummers twee kregen een Grote Bosatlas junior als prijs. Guusje, Bo en Chisje kregen een opblaasbare wereldbol waarop je kunt zitten én mogen hun kennis en vaardigheden testen op het NK.

Meer berichten