Louis de Wit tekende het levensverhaal op van zijn oom, ondernemer Piet de Wit. (Foto: Rob Weekers).
Louis de Wit tekende het levensverhaal op van zijn oom, ondernemer Piet de Wit. (Foto: Rob Weekers). (Foto: )

'Dit verhaal mag niet verloren gaan'

Eindhoven kent als industriestad een rijke geschiedenis. Van bedrijven als Philips en Daf zijn rijen boeken verschenen. Maar Eindhoven heeft een keur aan ondernemers gekend die de stad hebben gemaakt tot wat zij nu is. Een daarvan is Piet de Wit, die zijn boekbinderij vanaf 1937 liet uitgroeien tot een miljoenenbedrijf. Louis de Wit schreef een boek over zijn illustere oom.

EINDHOVEN - Jaren heeft Louis de Wit gewerkt aan wat een kroniek van een markant ondernemer mag worden genoemd. Het resultaat is een kloek werk dat een beeld schets van een entrepreneur die tegen de stroom in een succesvol bedrijf van de grond heeft gekregen. De auteur geeft een inkijkje in de (familie) geschiedenis van een onderneming die zich op een bepaald moment mocht rekenen tot een van de grootste boekbinderijen van het land. Nota's, foto's, sollicitatiebrieven van toekomstig personeel, zakelijke correspondentie, en interviews met oud-werknemers schetsen een beeld van het bedrijf. "Ik heb er heel wat werk ingestoken, ben diep in de geschiedenis gedoken, maar het was de moeite meer dan waard."

Petrus Cornelis De Wit (Piet) werd geboren in Woensel op 21 september 1914, en overleed op 60-jarige leeftijd op 3 juni 1975 aan hartfalen. Piet de Wit werkte als jongeman bij boekhandel en drukkerij Koonings als boekbinder, maar in de crisistijd is hij werkeloos geworden. Hij trekt de stoute schoenen aan en besluit voor zichzelf te beginnen als boekbinder. Zijn eerste investering betreft een boekenpers die hij met 6 geleende dubbeltjes kocht. Tijdens de oorlog nog is hij met de zaak verhuisd naar een flinke schuur aan de Harmoniestraat en na de oorlog verhuist hij met zijn boekbinderij naar de Parallelweg. Daarna gaat het crescendo met zijn bedrijf. De gestage groei leidt tot meer omzet, meer personeel, en verhuizingen naar grote bedrijfspanden, allen in Eindhoven.

Prestatie op zich
Dat Piet de Wit het met zijn bedrijf zo ver heeft geschopt is een prestatie op zich. "Hij had de wind niet bepaald mee", zegt Louis de Wit. "Zijn intellectuele bagage is weinig meer dan lagere schoolniveau, niettemin was hij intelligent. Van zijn vader erft hij plichtsbesef, van zijn moeder uitdaging, een duurzame en gouden combinatie." Al dat harde werken vergt uiteindelijk zijn tol. Piet de Wit heeft hartklachten die hem op 60-jarige leeftijd fataal worden. "Tijdens zijn ondernemerschap heeft hij zich niet onbetuigd gelaten", zegt Louis de Wit die zijn oom omschrijft als een ondernemer met een sociaal hart. In zijn boek wordt dat onderschreven met een keur aan anekdotes.

Louis de Wit heeft om zijn boek te publiceren een aanvraag ingediend bij het Cultuurfonds van de gemeente Eindhoven voor een eenmalige subsidie. "Dit verhaal mag niet verloren gaan. Voor iedereen die interesse heeft in de industriële geschiedenis van Eindhoven is het meer dan de moeite waard."

Meer berichten