Foto:

Franks huiskamer ademt hiphop: Extince, Braz en Starrlight aan het woord

Een lesje in hiphop geven. Frank Sens is er geknipt voor. Donderdag nam de Eindhovenaar de microfoon ter hand gedurende Slik Sonic van Stichting Watershed: een talkshow in Pand P, waar de Brabanders Extince, Braz en Starrlight geïnterviewd werden.

EINDHOVEN - Rappende Brabanders, welteverstaan. Met Extince, bij de massa bekend van de nummers Viervoeters en Spraakwater, als blikvanger. Sens, als Y'skid voormalig dj van Fresku en momenteel van Extince, voorziet het toegestroomde publiek eerst van een lesje in 'hiphop'. Waar komt het genre eigenlijk vandaan? Of begon het toch bij het genre 'rap': rap and poetry en is het genre daaruit voortgevloeid? Aan de hand van muziekfragmenten uit het verre verleden stookt de host het vuurtje in 'zijn' huiskamer op. Na een plezierig relaas over de geboorte van hiphop in de Bronx, de bloc party's, de breaks en de flows, is het ijs helemaal gesmolten. We zitten er klaar voor.

Hoe gaan de rappers te werk? Waarom maken ze de muziek die zij maken? Het zijn zomaar wat vragen die Sens aan zijn interviewkandidaten voorlegt. Bryan van Belzen, alias Braz, bijt het spit af. Hij begeeft zich inmiddels een poosje in the game en is in die tijd naar eigen zeggen behoorlijk veranderd. Met zijn nieuwe EP op de planning - eind maart - wordt duidelijk hoe hij dan veranderd is. In ieder geval wat betreft de manier waarop hij zich muzikaal uit.

Inspiratie is als een trein die voorbij komt. Je moet erop springen, anders ben je het kwijt

Zo heeft iedere rapper zijn verhaal. De vrouwelijke rapper Starrlight neemt geen blad voor de mond. De Helmondse, die haar teksten in het Engels afvuurt, ziet teksten schrijven zelfs als therapie. "Ik kan het overal doen. Er is geen specifieke plek waar ik per se schrijf", zegt ze daarover. Het is zelfs de reden waarom ze ooit begon met schrijven. Hoewel ze zichzelf een binnenvetter noemt, is het voor haar een perfecte manier om haar gevoelens te uiten.

De Exter
Maar blikvanger van de avond is toch wel Peter Kops, beter bekend als Extince. De rapper bracht in het verleden vijf studio-albums uit, is een van de grondleggers van het nederhop-genre en ging mede om die redenen in 2018 met de Edison Oeuvreprijs aan de haal. Als Sens hem daar aan herinnert, veert Extince op. Om maar meteen te melden dat het zonder zijn fans niet gelukt zou zijn. Zo is de Oosterhouter erg bescheiden en daardoor fris overkomt.

"Het is eigenlijk de eerste keer dat ik inhoudelijk over mijn eigen muziek praat. Als je iets vet vindt, moet je je mond houden, heb ik altijd gezegd." Wat zijn teksten betreft: "Ik ga er blind in en ik ga er blind weer uit. Ik heb eigenlijk drie type nummers: serieuze, opschepperige en nummers waar ik lol maak op de beat." Een alleraardigste omschrijving. De Exter, zoals een andere bijnaam van hem luidt, laat ook weten dat hij altijd een notitieboekje bij zich draagt. "Inspiratie, daar ben ik wakker op", zegt hij. "Inspiratie is als een trein die voorbij komt. Je moet erop springen, anders ben je het kwijt." En zo is het maar net.

Meer berichten