Loura van Amelsfort (r) en Myrthe de Doelder voor de treurwilg.
Loura van Amelsfort (r) en Myrthe de Doelder voor de treurwilg. (Foto: )

Leven, licht, kleur en beweging rond oude treurwilg

Omstreeks 1930 plantte Antoon van Riet in zijn tuin aan de Woenselsestraat 216 een treurwilgje. Ruim veertig jaar later werd dat gedeelte van de straat gesloopt, maar de boom bleef. Jarenlang stond hij eenzaam op een open veld, totdat het gebouw de Grijze Generaal werd gerealiseerd. Inmiddels groeit de boom in de schaduw van drie muren en achter een hek. Hij is niet meer toegankelijk voor de buurt. Loura van Amelsfort en Myrthe de Doelder willen met hun Stichting Project Junction weer zorgen voor leven rondom de wilg.

EINDHOVEN - De boom speelde een bijzondere rol in de jeugd van Loura en Myrthe. Toen hij nog in alle vrijheid op het veld stond woonden zij in de naastgelegen Generalenbuurt. "We speelden er vaak en ik herinner me nog het circus dat er ieder jaar neerstreek", mijmert Myrthe. "Mijn buurman heeft er bovendien destijds mede voor gezorgd dat de boom een monument werd en is behouden", weet Loura. "Het is zonde dat de boom al jaren in de schaduw van de Grijze Generaal staat. Hij is niet meer toegankelijk voor de buurt. In de ruimten eromheen wordt doordeweeks door de GGzE gewerkt aan psychische problematiek. Privacy is dus wel noodzakelijk." Desondanks vindt het duo dat er weer leven, licht, kleur en beweging rondom de wilg zou moeten zijn. Om die reden hebben zij met hun stichting een plan gemaakt en inmiddels grotendeels uitgewerkt. Zij kunnen echter nog wel wat hulp gebruiken.

"We willen dat iedereen betrokken wordt, meedoet en meedenkt"

Hoewel Junction zich doorgaans inzet voor kinderen met een kwetsbare achtergrond, zorgt de mijmering over de oude treurwilg ervoor, dat iedereen betrokken wordt. De GGzE reageerde volgens Loura en Myrthe enthousiast op het idee. Ook zij heeft te maken met een kwetsbare doelgroep, maar wil juist verbinding maken met de wereld buiten de Grijze Generaal. "Door de patio in het weekend open te stellen, worden drempels weggehaald, haalt zij de maatschappij naar binnen en andersom."

Van iedereen
Inmiddels is er ook contact met WIJeindhoven. "Het wijkteam zit bij de mensen in de buurt aan de keukentafel. Hun doelgroep is moeilijk achter de voordeur vandaan te krijgen. Daar zetten we ons voor in. Wij willen dat iedereen betrokken wordt, meedoet en meedenkt." Daarnaast is het tweetal nog op zoek naar de mensen die destijds zo veel passie hadden en hebben gestreden om de treurwilg te behouden. "Dat is hen gelukt, maar vervolgens is de boom opgesloten." De bedoeling is om op korte termijn nog een bijeenkomst te organiseren. "We vertellen dan wat onze plannen zijn en aanwezigen mogen meedenken, zodat het iets wordt van iedereen."

Meer berichten