Foto:

Het leuke van werken in de zorg: echt contact geeft Daniël voldoening

Via enkele omzwervingen begon Daniël Hemmen als vakantie- en weekendkracht bij het logeerhuis van Severinus en belandde zo in de gehandicaptenzorg. Door deze keuze vielen puzzelstukjes op zijn plek en graag inspireert hij jou om dezelfde stap te maken.

VELDHOVEN - Inmiddels studeert Daniël één dag per week aan de Severinus Academie. De andere 24 uur werkt hij als persoonlijk begeleider in een woonhuis van Severinus. De Severinus Academie is een interne beroepsopleiding met dubbele diplomering Verpleegkunde/Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg.

"Het was mijn nicht die zei dat ik bij Severinus moest gaan kijken", vertelt Daniël. "Mijn bijbaan wilde ik inruilen voor iets anders. Er was een vacature bij het logeerhuis voor een vakantie- en weekendkracht. En zo raakte ik verzeild bij Severinus. Naast mijn bijbaan studeerde ik af aan de Rockacademie. Maar dat was het niet voor mij. Ik zocht meer zekerheid en structuur. Dat vond ik binnen mijn werk bij Severinus, dus koos ik voor de interne opleiding."

"Werken in de gehandicaptenzorg is ontzettend gevarieerd"

"De waardering die ik kreeg, gaf mij een goed gevoel", gaat Daniël verder. "Ik voel me hier sterker dan in de muziekwereld, veel meer op mijn plek. En nu kan ik mijn liefde voor muziek combineren met mijn werk in de zorg. Want ik speel zo nu en dan gitaar voor én met cliënten. Dat is echt genieten." Daniël: "In het verleden was mijn beeld van de gehandicaptenzorg vooral gebaseerd op mediabeelden: vrolijke mensen met het Downsyndroom of 'kasplantjes' waarmee communiceren nauwelijks mogelijk was. Dit beeld stelde ik na mijn start bij Severinus direct bij. Het is niet alleen maar verzorging, dat is onderdeel van de zorg als geheel. Maar waar het écht om draait is het contact met de cliënten", zo merkt Daniël vrolijk op.

Eigen
"Het zijn allemaal mensen met een eigen karakter en een eigen manier van communiceren. Want ook cliënten met een lage ontwikkelingsleeftijd kunnen veel duidelijk maken, zolang je er maar oog voor hebt. Dat noemen we 'klein kijken'. Werken in de gehandicaptenzorg is ontzettend gevarieerd", vertelt hij.

"Al heb je nog zoveel kennis, in de praktijk is het iedere dag toch weer anders omdat je met mensen werkt. Hoe beter je de cliënt leert kennen, hoe beter je op hun behoeftes kunt inspelen. Het mooiste vind ik de momenten waarop je beseft dat deze band zijn vruchten afwerpt. Denk dan aan momenten waarop je een verdrietige bewonen kunt troosten of een agressieve cliënt tot rust kunt brengen. Maar ook wanneer ik gitaar speel bij een cliënt die van muziek houdt en ik zie dat ze er erg vrolijk van wordt."

Ook interesse? Op deze website (klik) zijn alle portretten en verhalen terug te zien. De website biedt informatie over opleidingen en beroepen. Er is mogelijkheid tot persoonlijk advies.

Meer berichten