Foto:

Plantje niet weg te krijgen

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Holstein:

Ik heb u per post een exemplaar gestuurd van een plantje dat in honderden met name in mijn gazon voorkomt, maar ook daar buiten. Tot nu toe heb ik het bestreden door het handmatig te verwijderen, maar het dreigt uit de hand te lopen. Kunt u mij vertellen hoe ik op een milieuvriendelijke manier dit probleem kan oplossen?

Antwoord:
De plant die u als monster heeft opgestuurd is duidelijk herkenbaar als zachte ooievaarsbek. Het is een van de soorten wilde planten die zich makkelijk in een gazon vestigt. Wegkrijgen is een ander verhaal. De zachte ooievaarsbek (Geranium molle) is een één- of tweejarige plant uit de ooievaarsbekfamilie. Deze plantensoort komt veelvuldig voor in de bebouwde omgeving.

De zachte ooievaarsbek is te herkennen aan de korte en lange beharing over de hele plant en de kleine ronde ingesneden bladeren. De bloempjes zijn roze tot paars van kleur en ongeveer een centimeter groot. De stengels van de plant zijn liggend, waardoor ze onder de maaihoogte blijven en zich goed in een gazon kunnen handhaven. Als u deze plant tussen het gras wil bestrijden kan dat alleen met chemische middelen, er zijn helaas geen milieuvriendelijke middelen.

Wat de hoeveelheid ongewenste planten in het gazon helpt te verminderen is het optimaal verzorgen van het gras. Dit betekent op het juiste moment verticuteren in het voorjaar, regelmatig van voeding voorzien en frequent maaien. Er is geen plant die zo goed gedijt onder dit regime als gras, waardoor de onkruiden worden weggeconcurreerd. Wat nog beter werkt is het aanpassen van uw beleving: als u de extra plantensoorten in het gazon mooi gaat vinden, dan is het probleem in één klap opgelost. Goed voor u én het milieu!

Meer berichten