Rob Schoenmakers in zijn minimuseum, gewijd aan de Rolling Stones. (Foto: Rob Weekers).
Rob Schoenmakers in zijn minimuseum, gewijd aan de Rolling Stones. (Foto: Rob Weekers). (Foto: )

Robbie Stone: still going strong

Fans van de Rolling Stones hebben de laatste zondag in januari steevast genoteerd in de agenda. Dan wordt in café Altstadt de jaarlijkse nationale Rolling Stonesdag gehouden. Fans uit binnen- en buitenland ontmoeten elkaar om hun passie te delen voor de Stones. Drijvende kracht achter het evenement is Rob Schoenmakers uit Eindhoven, onder fans beter bekend als Robbie Stone.

EINDHOVEN - Posters, neonverlichting, beeldjes, T-shirts, albumhoezen, ingelijste krantenartikelen, vitrinekasten met memorabilia, en natuurlijk de befaamde uitgestoken tong, de zolderkamer in het huis van Rob Schoenmakers in de Achtse Barrier laat zich treffend omschrijven als een heiligdom dat is gewijd aan de Rolling Stones. Aan verzamelmateriaal geen gebrek. Rob Schoenmakers hoorde in 1974 het live-album 'Get yer ya-ya's out, en was meteen verkocht. 'Versteend', zoals hij het zelf toepasselijk noemt.

Op de kop af veertig concerten van de Britse rockband heeft Schoenmakers inmiddels bezocht. De eerste keer, in 1982, in de Kuip in Rotterdam maakte een verpletterende indruk. Inmiddels staat de teller op 40 bijgewoonde concerten. Hoogtepunt als fan: op de foto met zijn helden, voorafgaand een concert in Den Haag in 1998. Nog steeds maken de Stones bijzondere gevoelens bij hem als, al is hij naar eigen zeggen iets minder fanatiek geworden. Er zit wat sleet op de band, constateert ook Schoenmakers. "Maar ze staan er nog steeds, een soort van never ending tour."

"Bandjes zien: dat verveelt nooit"

Minutieus heeft Schoenmakers de setlists van de optredens bijgehouden op een website die hij heeft gewijd aan zijn favoriete band. Net zoals hij iedere snipper nieuws van de band jarenlang heeft verzameld en gearchiveerd. "Ik heb alles gedigitaliseerd", zegt Schoenmakers. "Da's een stuk overzichtelijker. Nostalgici die zeggen dat een gekras op een lp zo mooi authentiek is, daar heb ik niets mee. Voor mij moet het goed klinken, dat is de hoofdzaak. Ja, wat dat betreft ben ik een perfectionist."

Tweeduizend bandjes
Eenkennig is de Eindhovense Stonesfan zeker niet. Met name bluesmuziek heeft zij voorkeur, maar ook de symfonische muziek van de band Yes valt bij Schoenmakers in goede aarde. Zo'n tweeduizend bandjes heeft Schoenmakers in ruim veertig jaar aan het werk gezien. De concertkaartjes heeft hij, zoals het een verzamelaar betaamt, bewaard als aandenken. "De een gaat graag naar een voetbalwedstrijd, ik houd ervan om bandjes te gaan zien, dat verveelt me nooit. Muziek is een deel van mijn leven geworden, en is de slijpsteen voor mijn geest "

Een prijs voor al die concerten en festivals heeft de Eindhovenaar niettemin moeten betalen. Sinds een tijd heeft hij last van pieptonen in zijn oren, tinnitus, zoals die aandoening heet. "Oordoppen, daar had ik ietsje eerder aan moeten beginnen."

Rolling Stones-dag: zondag 27 januari, Café Altstadt. (klik)

Meer berichten