Vol trots toont Ad zijn Zundapp.
Vol trots toont Ad zijn Zundapp. (Foto: Bert Jansen)

Ads leven veranderde door basketbal

Hij is de vader van twee succesvolle basketballers. Zoon Rik presteerde op het hoogste niveau in Amerika. Ook dochter Mireille behaalde er successen. Twee van zijn vier kleinkinderen zijn in het land van the Big Apple verkoren tot talentvolle basketspelers. Geboren Eindhovenaar Ad Smits (75) blijft er echter nuchter onder. "Mireille woont in Nederland en Rik in Amerika. Met beiden heb ik een innige band."

EINDHOVEN - De sportieve successen van zijn kinderen inclusief de zeer riante financiële situatie van zijn zoon hebben van vader en opa Ad geen andere man gemaakt. "Ik ben opgegroeid in Tongelre. Mijn vader was sigarenmaker bij de Karel 1 fabrieken. Na de lagere school ging ik naar de Philips bedrijfsschool en werd verwarmingsmonteur. Jarenlang heb ik bij Philips gewerkt, totdat ik er met de reorganisatie Centurion uit moest. Ondertussen was ik ook in de sport actief, als sportmasseur, waarvoor ik de benodigde diploma's behaalde."

Volgens Ad zijn zowel de familieleden van zijn vader als van zijn moeder allemaal erg lang. "Ik schat toch minstens 1.90 meter. Ik ben 2 meter. Mijn zoon Rik was bij zijn geboorte 60 cm, dat zou uiteindelijk 2.24 meter worden." Judo is de sport waarin Ad enkele successen behaalde. Zoon Rik werd als 17-jarige basketballer gescout. Hij vertrok naar Amerika en wist zich als topbasketballer ruim tien jaar te handhaven. "Dat was een heel avontuur. Mobiele telefoons waren er niet en als ouder moest je er maar vertrouwen in hebben dat het goed met hem zou gaan."

''Basketbal heeft mijn leven veranderd''

Veelvuldig maakte Ad de oversteek naar Amerika. "Rik is in 2000 gestopt. Naast de sport delen wij nog een hobby: motoren en brommers. Rik heeft een eigen museum en handelt in deze oldtimers. Wanneer ik bij hem ben, help ik bij het repareren en opknappen. Inmiddels heb er twee, waaronder een oranje Zundapp KS 50 WC (1973), die ik van Rik gekregen heb. Een pronkstuk! In 2005 stond er 0 km op de teller, Inmiddels heb ik er 10.000 km mee gereden. Door Rik en Mireille heb ik dingen mogen ervaren waarvan ik nooit gedroomd had. Kortom: basketbal heeft mijn leven veranderd!"

Meer berichten