Paul van der Grinten (84) is voor velen geen onbekende.
Paul van der Grinten (84) is voor velen geen onbekende. (Foto: )

'Mensen verbinden ligt me aan 't hart'

Paul van der Grinten (84) is voor velen geen onbekende. Voor het CDA was hij twee jaar wethouder in Eindhoven en veel scholieren kenden hem respectievelijk als leraar geschiedenis en conrector van het Van der Puttlyceum en later als rector van het Eckartcollege. "Mensen verbinden ligt me na aan het hart."

EINDHOVEN - In het prachtige nog geheel in tact zijnde parochiehuis St. Joriskerk, nu in gebruik als pastoraal centrum, neemt Van der Grinten het woord. Momenteel zet de Eindhovenaar zich namelijk al weer vele jaren in voor de St. Jorisparochie. "In Eindhoven heb je momenteel nog maar twee parochies," legt hij uit.

"In het noorden is dat de St. Petrusparochie en wij vertegenwoordigen de overige rooms-katholieke parochies. Vier jaar heb ik me als bestuurslid van het parochiebestuur ingezet. Sinds 2016 ben ik er vrijwillig algemene zaken. Zo houd ik het archief bij, verzamel historische informatie en wanneer er een draaiboek voor Kerstmis gemaakt moet worden, dan komt dit ook uit mijn pen. Daar besteed ik zo'n twintig uur per week aan." Hij werd geboren in de Hertogstraat. waar zijn ouders een brood- en banketzaak hadden.

"Tijdens het laatste bombardement in Eindhoven op 19 september 1944, toen Eindhoven al officieel bevrijd was, werd onze straat getroffen. Omdat er ook veel voertuigen met munitie geparkeerd stonden, was de ravage enorm. Ik was toen tien jaar." Met uitzondering van zijn militaire dienst en eerste baan als leraar geschiedenis in Almelo, woonde hij in Eindhoven. Samen met zijn vrouw Trudy kreeg hij drie kinderen.

"Eindhoven is echt mijn stad. Toen ik op mijn 64ste met pensioen ging, stond het voor mij vast dat ik me als vrijwilliger voor de maatschappij wilde inzetten. Daarbij is het voor mij als historicus een uitdaging om veel relevante informatie vast te leggen. Ik ben lid van de Henri van Abbe Stichting waarbij religieus erfgoed mijn aandacht heeft. In de St. Joriskerk geef ik rondleidingen waarbij ik over de kerkgeschiedenis vertel. En ik lees veel. Kortom: als 84-jarige geniet ik zeker van het leven."

Meer berichten