Foto:

Op rally-expeditie naar de Noordkaap

Esther Lub en Ilse Heinsman beginnen het nieuwe jaar met een 8.000 kilometer tellende rally-expeditie voor het goede doel. Eind januari zwaait Eindhoven het duo uit. Vanaf de start in het Duitse Rostock rijdt ladiesteam 'As cold as fire' in elf dagen via dertien landen naar de finish in Praag. Met de rit willen zij zo veel mogelijk geld ophalen voor het Nationaal Ouderenfonds.

EINDHOVEN - Het is niet voor het eerst dat collega's Esther en Ilse rallyrijdend richting de Noordkaap gaan. Beiden zijn gek op autorijden. Daardoor ben je nog geen rallyrijder. "Klopt", zegt Ilse, "Behendigheid en rijvaardigheid zijn belangrijke kwaliteiten die we allebei hebben." De grootste uitdaging van een dergelijke expeditie is, dat de route vooraf onbekend is. "Je weet dat je eindigt op de Noordkaap, maar hoe je er komt, is onbekend. Dat spreekt ons erg aan. Ook het competitieve."

Aan de start krijgt ieder team dat meedoet een coördinaat waar het naartoe moet rijden. "Vervolgens berekenen wij de ideale route en tijd. Slim rijden, is dus de uitdaging. Belangrijk is ook dat je niet te hard rijdt. Daarvoor krijg je strafpunten." Het is overigens geen kwestie van simpelweg van A naar B rijden. "We hebben vier verschillende navigatiesystemen aan boord. Elk geeft een andere route bij het opgegeven coördinaat. Wij proberen te berekenen wat de meest ideale route is en gaan op weg." De omstandigheden onderweg zijn overigens nooit ideaal.

"Nee, zeker niet op weg naar de Noordkaap. Er is veel sneeuw en ijs. Rendieren kunnen oversteken. Soms besluiten we de boot te nemen, maar die blijkt die dag niet uit te varen. Bij grensovergangen kun je de ene keer doorrijden, een andere keer word je volledig doorgelicht. Dat kost allemaal extra tijd."

Baltische staten
Voor de tweede keer gaan Ilse en Esther nu richting de Noordkaap. "Ditmaal rijden we ook door de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Dat vinden we allebei heel gaaf en ook spannend." Enerverend was ook de eerste rally die ze samen reden. "We hadden pas één keer tijdens een kwalificatieweekend samen in een auto gezeten en kenden elkaar alleen zakelijk, maar het klikte fantastisch." Inmiddels is het duo dikke vriendinnen.

Het enige vrouwenteam in de zogenoemde Rallye 8000 bestaat uit Esther en Ilse. "We doen het doorgaans beter dan de stelletjes. Die hebben vaak meer strijd. Bij ons valt geen onvertogen woord. We vertrouwen elkaar blind en hebben één afspraak: moe is moe." Rallyrijden is topsport, vindt Ilse. "Je moet iedere dag pieken." Esther: "Het is zó leuk dat dat niet erg is. We zijn goed geoutilleerd. De voorbereidingen beginnen dan ook al in de zomer." Inmiddels is het meeste van de checklist afgevinkt. Nog drie weken tot de start in Rostock. "We hebben een track & trace aan boord, dus iedereen kan ons live volgen."

www.ascoldasfire.nl

Meer berichten