Foto:

Ton Smits op z'n Amerikaans

De VS waren sinds het begin van de jaren veertig the place to be voor cartoonisten vanwege de vele tijdschriften waarin cartoons werden gepubliceerd. Ton Smits wist dit en wat hij wilde was cartoons publiceren in Amerika, de markt aan de andere kant van de oceaan veroveren, publiceren in de Saturday Evening Post, de Playboy en nog veel meer Amerikaanse tijdschriften.

EINDHOVEN - Om dit doel te verwezenlijken stuurt hij tussen 1946 en 1949 zo'n 5.000 cartoons naar de VS. De meeste komen afgewezen weer retour. Wat willen die Amerikanen nu eigenlijk? Moet hij misschien zijn stijl veranderen, simpeler en directer de clou van zijn cartoon neerzetten? Waar en hoe moet hij zijn tekenstijl nog verbeteren en aanpassen. Met grote volharding heeft Smits doorgewerkt en in 1949 wordt zijn eerste cartoon gepubliceerd in the Saturday Evening Post.

Later
Later, in de jaren '50 en '60, volgen vele andere tijdschriften in Amerika zoals Look, This Week, Colliers's etc. met als kroon op het werk de verwezenlijking van zijn ultieme doel: een exclusief contract met the New Yorker, 'de hogeschool van de cartoonwereld', waarmee hij de eerste Europese cartoonist wordt die voor deze krant werkt. De nieuwe tentoonstelling laat deze weg naar de Amerikaanse markt zien middels cartoons uit die tijd gemaakt door Ton Smits. Diverse uitgaven van the New Yorker met zijn publicaties daarin opgenomen maken deel uit van de expositie en geven een mooi tijdsbeeld van de Amerikaanse jaren van een Europees cartoonist.

Openingsuren
Museum Ton Smits Huis is geopend op woensdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Op andere dagen na telefonisch afspraak (040-2114786) of via info@tonsmitshuis.nl. Toegang: 2,50.

www.tonsmitshuis.nl

Meer berichten