Foto:

Kalk strooien

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van mevrouw Van Doorenmalen:

Wanneer moet ik kalk strooien over mijn gras? Ik hoor van kennissen dat je dit het beste in de winter kunt doen, maar in de winkel zag ik dat het voorjaar ook een geschikte tijd is. Wat is nu het beste?

Antwoord:
De meeste gazons hebben dit jaar een hoop te verduren gehad. Door de hoge temperaturen in de zomer is er van een gezonde groei niet veel terecht gekomen. Hoog tijd dus om uw gazon deze winter en komend voorjaar wat extra aandacht te geven. Kalk op het gazon wordt gebruikt om te voorkomen dat de bodem te zuur wordt. De groei van het gras wordt op te zure grond geremd, waardoor mos meer kans krijgt zich te ontwikkelen. Ook zorgt kalk ervoor dat voedingsstoffen beter opneembaar zijn voor de grasplanten. De herfst, winter en het vroege voorjaar zijn goede momenten om kalk te strooien.

Voorheen werd voor het gazon ook wel landbouwkalk gebruikt. Deze kalk lost langzaam op en kan daardoor niet gelijktijdig met mest gebruikt worden. Het duurt relatief lang voordat de werking van deze kalk optimaal is. Daarom wordt landbouwkalk vaak in december/januari gestrooid, zodat in het vroege voorjaar meteen begonnen kan worden met bemesten van het gazon. Een ander voordeel van kalk strooien in de winter is dat mosvorming meteen wordt tegengegaan. Tegenwoordig wordt er voor de consument kalk verkocht met een gecombineerde snelle en langdurige werking.

Deze kalk kan zonder problemen in combinatie met gazonmest worden gebruikt. Heeft u in de winter geen kalk gestrooid, dan kan dat in het voorjaar. Vaak is er aan de kalk nog magnesium toegevoegd dat ervoor zorgt dat u extra snel een groen gazon krijgt.

Meer berichten