Arnol Kox: niet weg te denken uit het centrum van Eindhoven.
Arnol Kox: niet weg te denken uit het centrum van Eindhoven. (Foto: )

Arnol Kox en de gehaaste wereld

Prediker Arnol Kox (66) is niet meer weg te denken uit het centrum van Eindhoven. Met zijn luide stem weet hij de bezoeker van de binnenstad te bereiken. Soms gaat dit gepaard met ergernis van caféhouders en of winkeliers, waardoor de rechter heeft beslist dat hij twintig minuten op dezelfde plek mag vertoeven. "Een beroving van mijn godsdienstvrijheid."

EINDHOVEN - "De maatschappij is aan het veranderen," merkt hij op. "Momenteel leven we in een jachtige en gehaaste wereld, waarin we te weinig aandacht voor elkaar hebben." Het feit dat kerken leeglopen is volgens hem te wijten aan de conservatieve manier waarop bijvoorbeeld pastoors het geloof uitdragen. "Mijn manier is veel progressiever, daarom heeft God mij uitgekozen. Het draait allemaal om de liefde. De liefde voor elkaar en de liefde voor de Heer. Mensen geloven politici terwijl ze steeds door de politiek bedrogen worden.

Ze geloven in de leugens van de politiek, maar politiek kan niet eerlijk zijn, want er zijn teveel verschillende belangen. Sinds Arnol op zestienjarige leeftijd slachtoffer werd van een verkeersongeluk is hij ervan overtuigd dat Jezus hem uitverkoren heeft. Volgens hem is Jezus ook ooit aan hem verschenen. "Op de kruising Vrijstraat/Rechtestraat. Ik keek in zijn ogen en Jezus zei 'ja'. Hij vroeg of ik iets te eten voor hem had. Ik gaf hem een broodje en wat cola. Toen liet hij mij zijn handen en voeten zien. Ik zag de littekens."

Arnol gelooft heilig in een nieuwe big bang. "De Joodse jaartelling start vanaf het ontstaan van Adam en Eva. Dit betekent dat we nu in het jaar 5077 leven. Wanneer het jaar 6000 voorbij is, dan volgt een duizendjarig rijk van Jezus: De Nieuwe Aarde." Tijdens het ziekenhuisverblijf na zijn verkeersongeluk liep Arnol een ziekenhuisbacterie in zijn been op. Dit leidde ertoe dat een deel van zijn linkerbeen is afgezet. De scootmobiel waarmee hij zich door de stad bewoog, moest weg. "Ik zou een gevaar op de weg zijn. Nu moet ik mijn rolstoel handmatig voortduren en dat is zwaar." Oud en nieuw viert Arnol samen met zijn vrouw Gerrie en straatgenoten. "Ik wens iedereen veel liefde toe."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden