Foto: Bert Jansen

Gezellig zingen met het St. Joriskoor

Lang geleden toen gezinnen vaak meer dan drie kinderen telden en er nog geen afwasmachines in de keukens stonden, was afwassen een sociaal gebeuren. Terwijl moeder met de handen in het sop zat, hielpen de kinderen met afdrogen en wegzetten en… er werd gezongen! De meeste leden van het St. Joriskoor uit Eindhoven herinneren zich die tijd nog goed. Nu zingen ze samen in de kerk ook tijdens de Kerstmis.

EINDHOVEN - Met uitzondering van enkele 'jonkies', van wie de leeftijd niet met een zes begint, zijn de meeste leden van dit vijftienkoppige koor wel degelijk zestigplussers. Penningmeester Ada (79) zit al vanaf 2001 bij het koor. Zingen zit deze alt in het bloed. Gedurende haar veertig jarige onderwijsperiode bij basisschool Genderdal gaf ze onder meer muziekles en was de stimulator van het jongerenkoor.

"Zingen ontspant en maakt je blij." Dat geldt ook voor Trudy (84). Deze sopraan is vanaf 2005 lid en zij benadrukt dat zingen niet alleen goed voor je ademhaling is, maar dat ook het sociale contact onderling belangrijk is. "We drinken samen koffie en leren elkaar zo wat beter kennen." De voorzitter van het gezelschap is Jurgen (51) en tevens de Benjamin in dit gezelschap. In het dagelijks leven is hij IT consultant en sinds 2013 betrokken bij het koor. "Omdat de dirigent mijn buurman is, hij wist mij te enthousiasmeren. Mijn grote wens is dat we het koor kunnen uitbreiden met nog eens zo'n 15 leden. Omdat een stem bij het klimmen der jaren aan kwaliteit inboet zou het fijn zijn wanneer ook jongeren zich aanmelden. Iedere woensdagavond repeteren we van 20.00 tot 22.00 uur, inclusief een half uur pauze."

Annette (59) benadrukt dat meezingen met het koor geen verplichting is om lid te zijn van de St. Jorisparochie. "Zingen hoort bij mijn leven, als kind zat ik al bij een kerkkoor." Voor dirigent Peter van Moorsel (74) was maar liefst 25 jaar de dirigent van het bekende Eindhovense Tivolikoor. "Tijdens de nachtmis om 12.00 en om 11.00 uur Eerste Kerstdag zingen we ook Nederlandstalige kerstliedjes. Hou je van zingen? Geef je op!" Voor info:
p.vanmoorsel@kpnmail.nl

Meer berichten