Foto:

Bonsai verliest bladeren

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van de heer Van Bakel:

Drie jaar geleden heb ik een ficus bonsai gekregen; die heb ik op de vensterbank gezet waar hij veel zon krijgt. Eenmaal per week geef ik water. Nu vallen er al een paar weken bladeren af en heb ik dadelijk alleen nog maar takjes over. Wat is hier de oorzaak van?

Antwoord:

Een kamerplant die zijn bladeren plotseling gaat verliezen, heeft meestal niet zozeer te maken met de standplaats, maar wel met de vochthuishouding van de grond. Die kan zowel te nat als te droog zijn. Beide situaties zorgen voor stress, waardoor de plant zijn blad kan afstoten.

Veel van de populaire bonsaiboompjes worden gemaakt van de Ficus microcarpa, ook wel Ficus ginseng genoemd. Deze plant wordt veel gebruikt voor het maken van bonsaiboompjes, omdat de ficus heel snel dik hout krijgt en hij dus maar een korte kweektijd heeft. Het snoeiwerk tijdens het kweken is zeer beperkt en niet te vergelijken met het kweken van een echte bonsaiboom van een andere plantensoort dat makkelijk meer dan 15 jaar kan duren. Toch kan ook van de Ficus ginseng een fraaie bonsai worden gekweekt.

Als de boom al drie jaar in dezelfde potgrond staat, dan is aan te raden om de grond eens te vernieuwen. De grond is na die tijd volledig doorworteld, zodat deze nog nauwelijks voedingsstoffen kan bevatten en de kans op verdrogen groter wordt. Haal de bonsai uit zijn pot en verwijder voorzichtig zoveel mogelijk oude grond. Wortels die er slecht uitzien kunt u terugsnoeien. Zorg onder in de pot voor een drainagelaag van hydrokorrels of grof zand. Plant de bonsai daarna opnieuw in de pot met een specifieke bonsaigrond of een eigen gemaakt mengsel.

Meer berichten