Constance Barend Franzani: Ik ben van nature positief ingesteld, ga niet zomaar bij de pakken neerzitten. Foto: Rob Weekers.
Constance Barend Franzani: Ik ben van nature positief ingesteld, ga niet zomaar bij de pakken neerzitten. Foto: Rob Weekers. (Foto: )

'Zingen is mijn lust en mijn leven'

Een feestje moet het worden. Constance Barend Franzani uit Eindhoven houdt op vrijdag 7 december een avond gevuld met liedjes, anekdotes en gedichten. De Dag van de Hoop, zo heet haar initiatief, waarvan de opbrengst is bestemd voor stichting KiKa. "Ik spring in het diepe."

EINDHOVEN - Een cadeautje aan zichzelf, zo noemt Constance de Dag van de Hoop. De Eindhovense wordt één dag voor haar optreden 75 jaar. "Dat wil ik niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Maar meer nog dat ik samen met anderen een leuke avond wil hebben, wil ik een steentje bijdragen om om die vreselijke ziekte kanker de wereld uit te krijgen. Kinderen hebben de toekomst, ook zieke kinderen."

Het leven heeft de Eindhovense niet gespaard. Ze verloor enkele familieleden aan wat ze 'die vreselijke ziekte' noemt. Over haar eigen fysieke toestand zegt ze: "Lichamelijk heb ik de nodige klachten, daar moet ik maar mee leven, het is niet anders. Maar in het koppie is alles nog op orde. Ik ben van nature positief ingesteld, ga niet zomaar bij de pakken neerzitten. Er is veel egoïsme in de wereld, de maatschappij verhardt. Maar gelukkig zijn er ook nog veel mensen die wat over hebben voor een ander. Dat geeft hoop."

Al eerder zette Constance zich in voor het doel. Zo heeft ze muziekvoorstellingen, gala's en kunstveilingen georganiseerd waarvan de opbrengst -100.000 gulden- ten goede kwam aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. "Ik heb dus wel wat ervaring, maar dit is de eerste keer dat ik zoiets solo ga doen. Ja, dat is best spannend. Een sprong in het diepe. Uiteindelijk dacht ik: wat kan mij het schelen. En gaat er iets mis, dan is dat maar zo. Toen ik me dat eenmaal realiseerde, is er een hoop van me afgevallen, en sta ik er vrij ontspannen in."

Aangesloten
Sinds augustus is Constance druk bezig om aan haar programma te werken. In haar woonkamer staat een keyboard en een muziekinstallatie waarop een microfoon is aangesloten. Op velletje papier heeft de Eindhovense haar programma uitgewerkt. Veel liedjes, evergreens uit de jaren zestig, maar ook persoonlijke verhalen, en gedichten. "Ik heb er lang aan gewerkt, maar uiteindelijk is het een geheel worden met een kop en een staart." Twee maal drie kwartier staat Constance tijdens de avond op de planken. Hoewel zware onderwerpen als ziekte en verlies niet worden geschuwd, heeft het programma een luchtig karakter, verzekert Constance. "Ik wil mensen een avondje laten lachen."

Wanneer het is geslaagd? Constance hoeft er niet lang over na te denken. "Als er voldoende geld is opgehaald natuurlijk. En ook als de mensen een leuke avond hebben gehad. Het is niet alleen mijn feestje, maar een feestje voor iedereen. "Zingen is mijn lust en mijn leven."

De Dag van de Hoop vindt plaats in Wijkcentrum Oude Raadhuis, 't Hofke 15, Tongelre. Aanvang: 19.30 uur. Entree: € 5.

www.kika.nl/doneren

Meer berichten