Frans van Kimmenade in de riante muziekkamer die hij samen met zijn vrouw eigenhandig bouwde. (Foto: DFP)
Frans van Kimmenade in de riante muziekkamer die hij samen met zijn vrouw eigenhandig bouwde. (Foto: DFP) (Foto: )

Frans (72) geeft nog steeds pianoles

Hij kreeg op zijn achtste pianoles. Eerst van zijn vader en daarna van een pianoleraar. Hij bleek een vlotte leerling te zijn. Zijn vader weerhield hem ervan om beroepsmatig voor de muziek te kiezen. Voor Frans van Kimmenade (72) betekende dit een onderbreking, maar uiteindelijk won zijn liefde voor de piano het toch.

EINDHOVEN - "Mijn vader zag voor mij geen toekomst in de muziek, in ieder geval niet om er je brood mee te verdienen. Dat resulteerde erin dat mijn pianolessen op mijn twaalfde werden stopgezet en de piano uit ons huis verdween. Volgens hem kon ik me beter op een ander talent van me concentreren: elektrotechniek. Na mijn eindexamen Atheneum schreef ik me in bij de TH en verhuisde van Venray naar Eindhoven. Drie jaar heb ik het op de TH volgehouden, ondertussen volgde ik ook weer pianolessen op de muziekschool en kwam tot de conclusie dat mijn hart toch echt bij de muziek lag."

Frans besloot een belangrijke switch te maken. Hij slaagde voor het toelatingsexamen voor het conservatorium in Tilburg en rondde er de studie piano af. "Op de muziekschool had ik inmiddels ook mijn grote liefde Dienke ontmoet, zij ondersteunde mijn beslissing." Het stel trouwde, kreeg drie kinderen en Frans slaagde er in als pianoleraar de kost te verdienen. "Dienke heeft me daarbij wel geholpen. Zij gaf muziekles op scholen en via een project op een van deze scholen wist ik een vaste schare van leerlingen aan me te binden. Ik wil niet zeggen dat het altijd gemakkelijk is geweest om voldoende leerlingen te hebben en ik heb het ook wel eens moeilijk gehad, maar over het geheel genomen vind ik dat ik er in geslaagd ben."

Zijn andere talent liet Frans echter ook niet onbenut. Het huis in Tongelre dat Frans en Dienke kochten werd eigenhandig fors uitgebreid met een riante muziekkamer. Zowel Frans als Dienke verrichten alle werkzaamheden zelf. Momenteel heeft Frans nog zo'n 44 leerlingen per week in de leeftijd van 7 tot 78 jaar. Zijn enthousiasme en idealisme zijn in al die jaren dat hij les geeft niet verminderd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden